ГоловнаПолітика

Яценюк про Путіна: зберегти обличчя важко, якщо на тобі цинічна маска

Прем'єр-міністр нагадав, що Росія не виконує Мінських домовленостей

Яценюк про Путіна: зберегти обличчя важко, якщо на тобі цинічна маска
Архив
Фото: Макс Требухов

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк переконаний, що запровадження санкцій проти Росії є необхідною умовою для припинення ескалації Росією конфлікту на Донбасі і скасовувати їх не можна доти, поки РФ не виконає взяті на себе зобов'язання в рамках Мінських домовленостей. Про це він заявив, виступаючи в Німецькому товаристві зовнішньої політики в рамках офіційного візиту в Берлін, повідомляє прес-служба Кабміну.

"Наш рецепт - бути соборними, говорити єдиним голосом, не відступати і змусити Росію виконати Мінські домовленості", - наголосив Яценюк.

Він зазначив, що санкції проти Російської Федерації "відіграють дуже важливу роль": "У нас у порядку денному були лише два шляхи. Перший - військова відповідь, але не впевнений, що хтось хотів би мати третю світову війну. Ми прагнули уникнути ескалації цього конфлікту і його військового вирішення. Тому інший шлях, який був і є в порядку денному - ввести фінансові санкції".

"Ідея санкцій - повернути Росію до переговорів. І Росія повинна заплатити ціну, адже вона скоїла міжнародний злочин", - сказав голова уряду України.

Він зазначив, що часто чує про необхідність знайти шлях, як "зберегти обличчя" президентові РФ Володимиру Путіну: "Звучить добре, якщо є обличчя. Але якщо на обличчі маска, цинічна маска - це важко зробити".

Яценюк наголосив, що спільні дії ЄС і США "вже зробили багато, щоб Росія стала більш "гнучкою": "Переконаний, що санкції також проклали шлях до Мінських домовленостей".

Він зазначив, що Мінські домовленості - це наразі єдині домовленості з Росією, "і вони є базою для подальшої деескалації ситуації в Україні".

Прем'єр-міністр наголосив, що уряд України і президент України "зробили все, що записано в Мінських домовленостях".

"Що натомість зробила Росія? Нічого", - підкреслив А. Яценюк, нагадавши, що є кілька умов, які РФ повинна виконати згідно з Мінськими домовленостями. Перше - відновлення контролю України над державним кордоном, адже "зараз українська влада не контролює російсько-український кордон".

"Друга – Росія повинна припинити постачати обладнання та смертельну зброю очолюваним Росією терористам. І третя передумова - Росія виведе свою регулярну армію і своїх агентів. Якщо Росія виконає ці три умови, якщо почне виконувати Мінські домовленості, відбудеться значна деескалація ситуації і буде прокладено шлях до подальших позитивних рішень у досягненні миру".

Яценюк наголосив, що Україна стоїть перед неймовірними викликами. "За останні десять місяців ми мали одну війну, одні парламентські вибори, одні президентські вибори, кілька фінансових викликів. Ми вижили. І ми повинні вижити у 2015 році. Ми повинні стабілізувати ситуацію і зробити все, щоб домогтися подальших цілей і зробити Україну позитивним зразком у Європі".

"Це нелегко, і ми можемо зробити це тільки разом з Німеччиною, ЄС, нашими американськими друзями - усім західним світом. Це боротьба за волю і свободу. І ми очікуємо, що якщо діяти спільно зі світовою спільнотою, з нашими західними партнерами, - ми досягнемо успіху, подолаємо всі ці проблеми і будемо мати європейське майбутнє в Україні", - зазначив прем'єр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram