ГоловнаПолітика

Порошенко: світові потрібна нова система безпеки

Президент натякнув на недієздатність ООН

Порошенко: світові потрібна нова система безпеки
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко заявив, що світові потрібна нова система безпеки і що Україна готова брати участь у її створенні. Про це він сказав в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD, повідомляє прес-служба президента.

"Нова система безпеки буде спрямована не проти когось, зокрема Росії, а на те, щоб захистити свою територію, зробити абсолютно неприйнятними порушення кордонів і агресію, мати ефективні механізми для збереження миру", - сказав Порошенко. На його думку, нинішні структури, які з'явилися після Другої світової війни, більше не ефективні і не можуть захистити жодну країну.

При цьому НАТО, на думку Порошенка, залишається системою, яка може захистити її учасників. Він додав, що останні чотири роки показали недієздатність позаблокової моделі для України, але ухилився від прямої відповіді на питання про можливість подачі заявки на вступ у НАТО.

Нагадаємо, голова німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр сьогодні заявив, що не бачить сенсу порушувати питання про вступ України в НАТО.

Зараз в Україні законодавчо закріплено позаблоковий статус. Його прописано в законі про засади зовнішньої і внутрішньої політики. У 11 статті цього документа сказано, що Україна є позаблоковою державою, яка проводить відкриту зовнішню політику і прагне співробітництва з усіма партнерами, але уникає залежності від окремих держав, груп чи міжнародних структур.

Закон ухвалили 2010 року, за президентства Віктора Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram