ГоловнаПолітика

ГПУ порушила справу проти Януковича за харківські угоди

Стало відомо, в яких злочинах підозрюють колишнього президента

Генеральна прокуратура з літа розслідує підписання колишнім президентом Віктором Януковичем харківських угод, які дозволили Чорноморському флоту залишитися в Україні на 25 додаткових років.

Про це пише миколаївське видання "Преступности.Нет", яке отримало відповідь від Генпрокуратури на запитання, скільки справ порушили проти Януковича.

Януковичу закидають зловживання владою при підписанні договору (частина 2 статті 364 Кримінального кодексу) і держзраду (частина 1 статті 111). Судячи з відповіді Генпрокуратури, ці злочини розслідуються в рамках одного провадження, розпочатого ще у квітні, - про зловживання владою Януковичем в 2010-2013 роках. До нього ж належить розслідування, розпочате влітку, про створення Януковичем злочинної організації (частина 1 статті 255).

Окремо стоїть справа про вбивства на Майдані, розпочата взимку. Вона зібрала цілий букет статей Кримінального кодексу. У її рамках виділено епізоди про спробу перенести ставку Верховного головнокомандувача, Нацбанку і МЗС у Севастополь (частина 2 статті 109), а також заяви Януковича про нелегітимність вищих органів влади після його повалення (частина 3 статті 109).

Також Генпрокуратура розслідує справу від 25 березня про заволодіння Януковичем 220 млн грн за рахунок створення спеціальної телекоммережі (частина 5 статті 191).

Януковичу також закидають викрадення майна за змовою з головою НАК "Надра" (частина 5 статті 191 і частина 3 статті 209 Кримінального кодексу). Справа розслідується з березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram