ГоловнаПолітика

ОБСЄ не може прийняти німецькі безпілотники для моніторингу на Донбасі

Берлін наполягає на тому, щоб безпілотниками керували військові

ОБСЄ не може прийняти німецькі безпілотники для моніторингу на Донбасі
Фото: bespilotie.ru

Німеччина запропонувала місії ОБСЄ в Україні направити в її розпорядження два безпілотники і солдатів бундесверу, але організація відмовляється від такої допомоги, підкреслюючи, що її місія має суто цивільний характер.

"Ми раді будь-якій пропозиції допомоги від країн-членів нашої організації. Проте участь військовослужбовців суперечить мандату нашої місії в Україні", - повідомив DW представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі у Відні.

Близько тижня тому уряд Німеччини спільно з урядом Франції запропонував ОБСЄ відправити в Україну два безпілотних розвідувальних апарати бундесверу. Але ОБСЄ поки що відмовляється прийняти цю допомогу. Головна причина - Берлін наполягає на тому, щоб безпілотниками керували (і заодно охороняли їх) військові, тоді як до складу нинішньої місії ОБСЄ в Україні входять суто цивільні спостерігачі. Це "серйозна перешкода", визнав під час візиту до Берліна 16 жовтня генеральний секретар організації Ламберто Заньєр.

За словами Заньєра, можливі лише два варіанти: або "демілітаризувати" використання дронів, або розширити повноваження місії ОБСЄ, залучивши до неї військових. Але в другому випадку буде потрібна згода Росії як члена організації, а вона малоймовірна. Уповноважений уряду ФРН зі співпраці з РФ Гернот Ерлер усерйоз сумнівається в тому, що мандат місії ОБСЄ в Україні буде розширено. За його словами, це йшло б урозріз з правилами самої організації.

Однак уряд ФРН залишив свою пропозицію чинною і, як і раніше, чекає відповіді від ОБСЄ. Берлін і Париж підкреслюють, що безпілотники дозволять вести спостереження за російсько-українським кордоном і тим самим підтримувати режим довгострокового припинення вогню на сході України. "Ми хочемо допомогти, - зазначає офіційний представник німецького МЗС Мартін Шефер. - Але коли одна зі сторін конфлікту заявляє: "Якщо ми помітимо, що ця штука літає над нами, то просто зіб'ємо її", - вся ініціатива втрачає сенс", - каже Шефер. Раніше бойовики Донбасу пообіцяли збивати безпілотники ОБСЄ.

Крім правових, залишаються відкритими і технічні питання. Німецькі ЗМІ цікавить, наскільки взагалі пристосовані безпілотники бундесверу типу Luna до умов української зими. Міноборони Німеччини заявляє, що дрони цілком можуть літати і взимку, хоча і не за будь-якої погоди. "Це не технічний недолік - такі закони фізики", - пояснив представник міністерства.

ОБСЄ планує почати використання дронів в Україні наступного тижня. Йдеться про безпілотний міні-вертоліт Camcopter S-100 австрійської фірми Schiebel. Організація вже придбала у лізинг чотири таких апарати і має намір застосовувати їх у тих місцях, де її 260 спостерігачам може загрожувати небезпека. Крім того, фотознімки з повітря повинні допомогти скласти точніше уявлення про обстановку в тому чи іншому районі.

Контроль за російсько-українським кордоном не є пріоритетним, запевняє ОБСЄ. Вона підкреслює, що зараз її місія в Україні потребує не додаткових безпілотників, а додаткового фінансування і збільшення кількості спостерігачів.

Нагадаємо, згідно з мінськими домовленостями, ОБСЄ повинна стежити за дотриманням режиму припинення вогню на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram