ГоловнаПолітика

"Батьківщина" оскаржує закони про особливий статус Донбасу та амністію

Згідно з частиною 1 статті 48 регламенту рішення українського парламенту можуть бути скасовані до підписання відповідного акта

"Батьківщина" оскаржує закони про особливий статус Донбасу та амністію
Фото: Макс Левин

Народні депутати фракції "Батьківщина" вимагають скасувати ухвалені сьогодні на закритому засіданні Верховної Ради закони про особливий статус Донецької та Луганської областей і про недопущення покарання терористів.

Відповідні постанови про скасування зазначених законів зареєстрували народні депутати "Батьківщини" Іван Кириленко, Юрій Одарченко і Роман Ілик, йдеться у повідомленні прес-служби партії.

У пояснювальних записках до проектів постанов зазначається, що на закритій частині пленарного засідання ВР відбулося голосування з грубими порушеннями Конституції України та Закону України "Про регламент Верховної Ради України".

"Голосування відбулося за допомогою електронної системи для голосування в таємному режимі. Таким чином була прихована інформація щодо персонального голосування кожного депутата, що ставить під сумнів достовірність результатів голосування і порушення принципів відкритості роботи Верховної Ради України", - зазначають автори постанови.

"Під час голосування відбувалося використання чужих карток іншими народними депутатами України. Таким чином результати голосування не відповідають дійсному волевиявленню народних депутатів України у зв'язку з порушенням принципу особистого голосування", - йдеться у пояснювальній записці.

Також депутати зазначають, що голосування у цілому за прийняття законопроекту можливе виключно за умови, що від народних депутатів України не надійшло жодного зауваження.

"Такі зауваження надходили від народних депутатів, що виключало голосування за законопроект у цілому", - підкреслюють вони.

"На пленарному засіданні було вказано на ці порушення, але головою Верховної Ради України вони були проігноровані", - кажуть депутати.

Автори постанови вказують, що відповідно до частини 1 статті 48 регламенту рішення українського парламенту можуть бути скасовані до підписання відповідного акта.

Нагадаємо, 16 вересня депутати проголосували закони "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і "Про недопущення переслідування і покарання осіб - учасників подій на території Донецької та Луганської областей".

Депутати стверджують, що закрите голосування в Раді щодо Донбасу було сфальсифіковано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram