ГоловнаПолітика

Amnesty International: на Донбасі міжнародний збройний конфлікт

Організація надала супутникові знімки, що свідчать про агресію РФ

Amnesty International: на Донбасі міжнародний збройний конфлікт
Фото: http://amnesty.org.ru

Міжнародна неурядова організація Amnesty International кваліфікує військові дії на Донбасі як міжнародний збройний конфлікт.

"Згідно з інформацією, яку ми маємо, Росія розпалює конфлікт як своєю прямою участю, так і наданням допомоги сепаратистам сходу. Росія повинна припинити безперервне постачання зброї та іншу допомогу повстанцям, які глибоко загрузли в найгрубших порушеннях прав людини", - підкреслює генеральний секретар Amnesty International Саліл Шетті.

"Кремль незмінно заперечує будь-яку участь у бойових діях в Україні. Однак супутникові знімки і свідчення очевидців, зібрані організацією, переконливо доводять, що тепер сутички набули характеру того, що, на думку Amnesty International, можна вважати міжнародним збройним конфліктом", - сказано в повідомленні Amnesty International.

Організація оприлюднила супутникові знімки, зроблені для неї компанією Digital Globe. На знімках видно, що з 13 по 29 серпня на території України вздовж кордону з'явилися нові вогневі позиції, в тому числі, мабуть, 122-міліметрові гаубиці Д-30, націлені на захід. На двох позиціях є допоміжні машини і споруди, схожі на бліндажі. Двадцять дев'ятого серпня можна розгледіти шість броньованих машин підвищеної прохідності (швидше за все, БРДМ-2).

Ще одну таку ж вогневу позицію можна бачити в полі на північний схід від першої, теж на українській території. На знімках від 26 серпня 2014 року видно шість відносно сучасних самохідних гаубиць (найімовірніше, 152-міліметрові 2С19 "Мста-С") у бойовому положенні, які орієнтовані на південний захід, де перебуває українська армія.

З 26 по 29 серпня 2014 року артилерію переорієнтували на захід як і раніше всередині території України. На знімках від 29 серпня можна помітити об'єкти, схожі на численні бойові машини, біля лісосмуги і на сусідньому полі.

"Ці супутникові знімки разом з розповідями захоплених у полон на території України російських військових та очевидців переміщення через кордон російських військовослужбовців і бойових машин не залишають сумнівів, що тепер це міжнародний збройний конфлікт", - сказав Шетті.

Саліл Шетті і делегація Amnesty International перебуватимуть у Києві з 6 по 8 вересня, у Москві - з 8 по 11 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram