ГоловнаПолітика

У Лівії помер один із 19 засуджених українців

У Триполі триває судовий розгляд справи 19 громадян України

У Лівії помер один із 19 засуджених українців
Фото: zn.ua

Міністерство закордонних справ заявляє, що один із 19 засуджених на 10 років громадян України помер у Лівії. Про це йдеться в повідомленні департаменту інформаційної політики МЗС.

"У ніч з 13 на 14 липня з міркувань безпеки 19 наших співвітчизників було переміщено з Триполі в місто Зінтан (170 км від столиці). Після прибуття до місця призначення одного з утримуваних за станом здоров'я було госпіталізовано до місцевої лікарні, де він незабаром помер", - наголошується в ньому.

У зв'язку із цим 15 липня лівійській стороні була вручена нота протесту щодо халатності, яка призвела до смерті громадянина України, і черговий раз висловлено вимогу якнайшвидше вирішити питання про повернення громадян в Україну.

"МЗС постійно порушував перед лівійською стороною питання про необхідність врахувати гуманітарний аспект справи утримуваних українців, зокрема їх похилий вік і наявність хронічних хвороб, які загрожують їхньому життю. Від лівійської сторони вимагали забезпечити належний медичний догляд за утримуваними, надання їм кваліфікованої медичної допомоги, в т.ч. можливість звільнення з-під варти декого з них для проведення їх лікування на території України", - додає МЗС.

Зовнішньополітичне відомство також повідомило, що в Триполі триває розгляд судом загальної юрисдикції справи 19 громадян України.

При цьому МЗС підкреслює, що враховуючи складну суспільно-політичну та ситуацію з безпекою в Лівії, провадження у справі здійснюється вкрай повільно: судові слухання постійно переносять у зв'язку з неможливістю лівійської влади гарантувати безпечну доставку підсудних у судове приміщення.

Міністерство зазначає, що лівійський суд має докази того, що українці потрапили в Лівію внаслідок шахрайських дій громадянина Росії, який під виглядом їх найму для роботи у російсько-лівійську нафтовидобувну компанію забезпечив організацію їх приїзду до Лівії

МЗС черговий раз закликає міжнародне співтовариство надати дієве сприяння у забезпеченні захисту прав та інтересів громадян України, які перебувають у Лівії, і вирішенні питання про їх якнайшвидше повернення в Україну.

Як відомо, українці перебувають під арештом у Лівії з серпня 2011 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram