ГоловнаПолітика

Кравчук та Кучма: Єльцин не втручався у справи України, і всі проблеми у 90-х вирішилися мирно

Президенти нагадали про розвал Союзу і президента Криму Мєшкова

Колішні президенти Леонід Кравчук та Леонід Кучма на круглому столу у Харкові розповіли, чому у 90-х роках Україна змогла вирішити свої внутрішні проблеми та розбіжності в регіонах мирно, а зараз не може.

Вони підняли це питання у відповідь на репліку представників Луганської обласної ради, які заявили, що не знають,

хто фінансує сепаратистів на сході.

"У 90-му і 91 -му році в Україні було складніше становище, ніж зараз. Придністров'я кипіло, Крим кипів. З Придністров'я через Україну проходила 9-а армія, нею керував Грачов. 120 тис. чоловік, озброєних до зубів. Вони могли зупинитися в будь-якій точці і залишитися. Та вони пройшли, а ми спокійно вирішили всі питання. Так, складно, але вирішили. Ставлю питання: чому? Тому що Борис Миколайович Єльцин не втручався у наші внутрішні справи. Він сказав офіційно: Україна сама повинна вирішити свої питання", - заявив Кравчук.

Думку Кравчука підтримав і Кучма.

"Я додам: згадайте 94 - 95 -й роки: референдум пройшов у Криму, конституцію свою вони створили, президент Мєшков - з Москви, уряд на чолі з Сабуровим - з Москви. І тільки завдяки Єльцину, який не втручався і не давав втручатися всім іншим російським, ми вирішили всі проблеми самі, - сказав він.

Кравчук зазначив, що нинішня ситуація - зовсім інша. "Якщо кожен день у наші внутрішні справи втручаються грубо, цинічно, чи можемо ми спокійно вирішити свої внутрішні справи?" - Задався він питанням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram