ГоловнаПолітика

Нова Конституція може розширити повноваження прем'єра

У президента заберуть право обирати міністра оборони та голову МЗС

Нова Конституція може розширити повноваження прем'єра
Фото: pravo.ru

У Верховній Раді з'явився проект змін до Конституції України, який передбачає, що глава держави буде позбавлений права подавати подання про призначення міністрів закордонних справ і оборони.

Про це пише "Зеркало недели.Украина".

Згідно з пропозиціями, весь склад Кабінету Міністрів буде призначатися Верховною Радою за поданням прем'єра. При цьому він буде відповідальний тільки перед парламентом, а президенту лише підзвітний. Крім того, Кабмін наділяється правом призначати і звільняти (за поданням глави уряду) заступників міністрів, а також голів і заступників центральних органів влади.

При цьому пропонувати кандидатуру прем'єра президентові буде коаліція, яку пропонують рахувати не співтовариством фракцій, а співтовариством депутатів числом не менше 226. Відмова депутата увійти до фракції партії, за списками якої він обирався, не тягне за собою втрату мандата.

Полегшено буде також процедуру відставки президента. Тепер для імпічменту потрібна буде всього лише "наявність у діяннях ознак складу злочину". Для початку процедури імпічменту потрібно 150 голосів (раніше - 226), для остаточного рішення - 300 (раніше - 338). Виключено норму про обов'язкове виведення Верховного Суду, який підтверджує наявність складу злочину в діяннях глави держави.

При цьому видання зазначає, що ідентифікувати автора цих змін до Конституції поки що не вдалося. В Адміністрації президента та Кабміні свою причетність до пропонованих змін Основного закону неофіційно спростували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram