ГоловнаПолітика

Росія вдалася до прямого втручання в життя Криму, - заява трьох президентів України

Політики повинні відчути на собі реакцію СБУ і ГПУ на прояви сепаратизму

Росія вдалася до прямого втручання в життя Криму, - заява трьох президентів України
Фото: Макс Левин

Три президенти України - Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко - заявляють про пряме втручання Росії в політичне життя Криму.

Про це йдеться в їхній спільній заяві, текст якої оприлюднила прес-секретар Ющенка Ірина Ванникова.

"Росія, яка постійно називала "втручанням" у внутрішні справи України спроби наших міжнародних партнерів урегулювати ситуацію політичним шляхом, зараз сама вдалася до прямого втручання в політичне життя Криму", - йдеться заяві президентів.

На думку президентів, політики, які пропонують "ці небезпечні рецепти", в разі активізації відповідної діяльності, повинні відчути на собі реакцію СБУ і ГПУ на прояви сепаратизму.

"Будь-яка пропагандистська кампанія, спрямована на посилення цих настроїв, повинна також бути оцінена правоохоронними органами відповідно до законодавства України", - додають вони.

"Спекуляції про порушення прав російськомовного населення, розпалювання ворожнечі між регіонами України на підставі їхньої культурної та історичної різноманітності, приниження української мови та відкрита неповага до державних символів України мають отримати належну оцінку", - наголошують вони.

Три президенти переконані : "Росія разом з Великобританією і США є гарантами суверенітету України відповідно до міжнародних угод. Заява Росії про дотримання всіх міжнародно-правових зобов'язань перед Україною, незалежно від конфігурації парламенту та уряду, має бути підтверджена відповідними діями російської сторони, демонстрацією поваги до рішень українського народу і української влади, усвідомленням відповідальності за всі небезпечні наслідки будь-яких конфліктів на етнічному ґрунті".

Нагадаємо, 24 лютого до Криму прибула група депутатів Держдуми Росії з фракції Ліберально-демократичної партії Володимира Жириновського. Очолює групу голова комітету Держдуми з питань співробітництва з країнами СНД Леонід Слуцький. Як відомо, російські депутати говорили про видачу українським громадянам російських паспортів за спрощеною процедурою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram