ГоловнаПолітика

Москаль назвав імена керівників штурму Майдану

СБУ і МВС, за інформацією генерала, ведуть операції "Хвиля" та "Бумеранг"

Москаль назвав імена керівників штурму Майдану
Фото: EPA/UPG

Нардеп от "Батьківщини", генерал міліції Геннадій Москаль заявив, що у вівторок о 20:00 розпочали дві силові операції, мета яких - повна зачистка Майдану, Українського дому, Будинку профспілок і Жовтневого палацу.

Про це повідомляє його прес-служба.

"Першу операцію під назвою "Хвиля", згідно з нормативно-правовими актами, може ввести в дію тільки міністр МВС Віталій Захарченко. Готували і здійснюють керівництво "Хвилею" заступник міністра МВС Віктор Ратушняк, начальник департаменту громадської безпеки МВС Олександр Крикун, в.о. начальника ГУМВС у Києві Валерій Мазан та начальник головного управління - командувач внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк", - повідомив Москаль.

"Друга операція під назвою "Бумеранг" виконується силами Антитерористичного центру СБУ. Розробляють і керують операцією перший заступник голови СБУ Володимир Тоцький, начальник управління департаменту "Т" СБУ Сергій Потієвський, начальник УСБУ Києва та Київської області Олександр Щоголєв, а також керівник антитерористичного центру М. та керівник центру спеціальних операцій "Альфа" П. (згідно із законодавством, прізвища останніх двох посадовців засекречені)", - додав нардеп.

Як зазначив Москаль, згідно з теорією і практикою проведення цих операцій, їх ефективність і термін виконання становить не більше ніж 30 хвилин. Потім починається затяжне протистояння, яке може перерости в громадянську війну. За повідомленням генерала, такі терміни вказано в усіх підручниках із проведення спецоперацій.

"Можливість застосування "Хвилі" і "Бумеранга" проти мітингувальників неодноразово обговорювалася протягом усього періоду акцій протесту. На одну з нарад в Адміністрацію президента запросили відомого фахівця з антитерористичних операцій з Росії, героя Російської Федерації (є документальне підтвердження, що він перетинав кордон України в той час). Росіянин різко розкритикував запропоновані МВС і СБУ спецоперації, назвав їх авторів професійно непридатними і застеріг від застосування "Хвилі" і "Бумеранга", вказуючи на високу ймовірність значних жертв з обох сторін і непередбачувані наслідки в майбутньому. Як бачимо, ці поради виявилися слушними, однак до них ніхто не прислухався", - зауважив Москаль.

Він підкреслив, що за те, що зараз відбувається в Україні, мають нести персональну відповідальність згадані посадові особи МВС та СБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram