ГоловнаПолітика

"Мажоритарка" спотворить результати виборів, - нардеп

75% українців не вірять у чесність виборів.

"Мажоритарка" спотворить результати виборів, - нардеп
Фото: Макс Левин

Через підкуп виборців мажоритарниками суспільство не визнає результатів виборів.

Таку думку висловив Олексій Логвиненко, народний депутат України, член політичної партії "Україна - Вперед!", під час круглого столу в Інституті Горшеніна на тему "Чи гарантує присутність міжнародних спостерігачів прозорість проведення виборів?".

"Закон дуже складний, дуже непросто підготувати працівників виборчих комісій. Що складніший закон, то більше суперечливих моментів, і в них виграє той, хто має більше ресурсу. При цьому міжнародні виборці не спроможні забезпечити прозорість виборів. Утім, за моїми спостереженнями, суспільство зараз вимагає внутрішньої легітимації", - зазначив експерт.

За словами Логвиненка, 75% громадян не вірять у чесні вибори. Це пов'язано з необґрунтованим поділом території на округи, формуванням виборчих комісій, випадками підкупу.

"Мажоритарний компонент дасть нам приклади спотворення результатів. Ні для кого не секрет, що відбувається масовий підкуп виборців. Є випадки прямого фінансування підкупу з бюджету. Про це багато говорять, це створює дуже негативну атмосферу сприйняття результатів виборів, - розповів експерт. - За даними МВС, на 1 жовтня зафіксовано близько 1,5 тисячі порушень виборчого законодавства. Але чи чув хтось про реакцію правоохоронних органів на ці порушення?"

Разом із тим ефективність відеоспостереження на виборчих дільницях Логвиненко оцінює доволі низько, оскільки трансляція вестиметься тільки до моменту підрахунку голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram