ГоловнаПолітика

ВР затвердила Кодекс цивільного захисту

Документом передбачено відшкодування матеріальних збитків постраждалим від надзвичайних ситуацій.

ВР затвердила Кодекс цивільного захисту
Фото: Макс Левин

Верховна Рада 2 жовтня ухвалила Кодекс цивільного захисту, яким визначаються суб'єкти забезпечення цивільного захисту, їх функції та повноваження.

"За" проголосували 258 депутатів за мінімально необхідних 226.

З метою забезпечення реалізації державної політики у сфері цивільного захисту створюється єдина держсистема цивільного захисту, яка складається з функціональних, територіальних підсистем та їх ланок. Крім того, кодексом визначається склад і основні завдання сил цивільного захисту.

Документ також регулює питання оповіщення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій, укриття населення в захисних спорудах цивільного захисту, заходів щодо евакуації, організації навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях. Крім цього, кодекс регулює організацію робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Також документом передбачено відшкодування матеріальних збитків, надання допомоги постраждалим внаслідок надзвичайних ситуацій.

Кодексом регулюється також надання соціального, правового, медичного захисту співробітникам сил цивільного захисту, їх грошове і пенсійне забезпечення, робочий час та відпустки.

Документ складається з 12 розділів і 149 статей і набуває чинності 1 січня 2013 року.

Нагадаємо, 6 червня Верховна Рада ухвалила Кодекс в першому читанні. За ухвалення законопроекту №10294 проголосували 250 депутатів.

Також у червні Рада затвердила загальнодержавну цільову програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013-2017 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram