ГоловнаПолітика

Російська мова не стане регіональною в Київській області

Голова ОДА вважає, що мовне питання не актуальне.

Російська мова не стане регіональною в Київській області
Фото: gazeta.ua

Голова Київської області Анатолій Присяжнюк запевнив, що питання про надання статусу регіональної російській мові навіть не виноситимуть на розгляд в облраді. Разом з тим, очільник ОДА висловив думку про те, що для низки інших регіонів країни визнання російської мови регіональною "дуже важливе".

"Повірте, поки я буду губернатором, це питання не стояло, не стоїть і не буде стояти як в області загалом, так і в містах і районах. Хочуть люди спілкуватися російською мовою - ніхто не забороняє".

Про це Анатолій Присяжнюк заявив у середу на прес-конференції в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому він запевнив: "Не будуть це питання порушувати насильно на сесіях - ні на районних, ні на міських, ні в області. Ніхто з влади мене сьогодні не змушує, щоб я чи мої колеги на місцях виносили це питання на сесію... Я просив би не політизувати. Сьогодні в Київській області хто як хоче, так і спілкується".

За словами голови облдержадміністрації, для області мовне питання не актуальне "Сьогодні в Київській області з цим немає проблем. Я теж спілкуюся державною мовою. Державна мова захищена Конституцією і нікуди вона не зникне", - зауважив він.

Якби політики були відповідальними, то вже давно врегулювали б мовне законодавство. Це докір не тільки нинішній владі, але й попереднім

— Володимир Огризко, лідер партії "Собор"

Разом із тим, Анатолій Присяжнюк висловив думку про те, що для низки інших регіонів країни визнання російської мови регіональною дуже важливе, оскільки більшість жителів, наприклад, південних і східних областей України - російськомовні.

"Якщо людина знає 3-4 мови - у неї є майбутнє", - підсумував Присяжнюк.

Як повідомляли, Верховна Рада України схвалила ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики" 3 липня. 8 серпня Президент України Віктор Янукович підписав його, а набув чинності закон 10 серпня. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Одеські обласна та міська ради, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Севастопольська, Дніпропетровська і Луганська міськради, Краснолуцька міськрада (Луганська обл.), Запорізька, Донецька, Херсонська, Миколаївська та Дніпропетровська обласні ради вже прийняли рішення про визнання російської мови регіональною. Крім того, кримський парламент доручив до 10 жовтня 2012 року підготувати і внести на розгляд кримських депутатів пропозиції щодо реалізації "мовного закону".

Угорська мова стала регіональною в місті Берегове (Закарпаття), молдавська (румунська) - в селі Тарасівці Чернівецької області.

Румунська також стала регіональною мовою в селі Біла Церква (рум. Biserica Alba) Рахівського району Закарпатської області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram