ГоловнаПолітика

БЮТ оскаржить в ЄСПЛ голосування за закон про мови

У фракції вважають, що Литвина можна судити.

БЮТ оскаржить в ЄСПЛ голосування за закон про мови
Юрий Одарченко
Фото: gazeta.ua

Депутати від БЮТ планують оскаржити в Європейському суді з прав людини результати голосування Верховної Ради з "мовного" законопроекту.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів нардеп від БЮТ Юрій Одарченко, співавтор аналогічного позову до Вищого адміністративного суду, який напередодні відхилили.

"Факти порушень абсолютно очевидні, оскільки на момент голосування в залі були 170 осіб, а проголосували 234", - сказав нардеп.

За словами депутата, він та інший автор позову, "б'ютівець" Степан Курпіль планують подавати позов до Європейського суду з прав людини.

"На жаль, ми у себе не можемо знайти ніякої правди", - сказав нардеп.

Також, на його думку, спікера Володимира Литвина можна за це голосування "засудити" за тією самою статтею, за якою судять і екс-прем'єра Юлію Тимошенко. Мовляв, він не звернув уваги на порушення і направив законопроект на друге читання.

"В (поданому до ВАСУ) позові абсолютно чітко вказані факти, які відбувалися у Верховній Раді. Вони задокументовані. При зміні влади в Україні всі ці документи будуть підняті і відповідні посадові особи понесуть своє покарання. Подивіться, зараз Юлію Володимирівну засудили за 365 статтею. Литвин Володимир Михайлович робить абсолютно те саме, що прописано в цій статті, перевищуючи службові повноваження. Щоранку йому подають на стіл інформацію про те, скільки людей зареєстровано в залі. Ми всі приходимо туди, розписуємося, є певний облік людей, який документально підтверджено підписом. Він отримав дані, що 170 осіб були присутні в залі, і, незважаючи на це, провів голосування", - зазначив "б'ютівець".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram