ГоловнаПолітика

Януковича попередили про нові бойкоти

Якщо поводитиметься зарозуміло.

Януковича попередили про нові бойкоти
Сиири Овиир
Фото: www.uudised.err.ee

Депутат Європарламенту, член делегації зі зв'язків з Україною Сіїрі Овіїр (група ліберальних партій, Естонія) не виключає можливості повторення бойкотів України, схожих на відмову лідерів низки держав приїхати на Ялтинський саміт країн Центрально-Європейської ініціативи.

Таку думку вона висловила власному кореспонденту УНІАН у Брюсселі.

"Бойкот - це завжди крайній захід, надто коли йдеться про учасників саміту такого високого рівня. Політики високого рівня ніколи не ухвалюють таких рішень, ретельно не обміркувавши наслідки", - сказала депутат.

Водночас, на думку Овіїр, якби лідери Європейського Союзу не підтримували розвитку демократичної України, то ніколи не погодилися б навіть на підготовку Угоди про асоціацію.

"З іншого боку, наша увага була прикута до колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, її процесу й усього, що стосується цього випадку. Як би там не було, я вважаю, що Партія регіонів, український уряд і Президент недостатньо часу спілкувалися з Європейським Союзом. Наприклад, якщо ми згадаємо останній інцидент з пані Тимошенко - погане ставлення до неї у в'язниці - ми зауважуємо, що українські ЗМІ чи політики не спростували новину і не надали доказів, що варті довіри, щоб переконати, що цього не було", - сказала Овіїр.

"Те, що відбувається навколо Тимошенко, - це не тільки предмет внутрішніх справ, це має ширший вплив", - зазначила Овіїр.

При цьому депутат додала: "Якщо український уряд і глава держави далі поводитимуться зарозуміло, тоді, можливо, що такі бойкоти можуть відбуватися знову. Щоб зупинити бойкоти, міжнародна спільнота повинна стати свідком чітких сигналів або дій з боку українських лідерів з метою поліпшення поточної ситуації".

Також Овіїр зазначила, що обидві сторони зацікавлені в добрих і конструктивних відносинах України і ЄС. При цьому, за словами депутата, якщо Україна все ще зацікавлена йти до цієї мети, тоді владі варто переглянути свої підходи у внутрішній політиці.

При цьому депутат ще раз підкреслила важливість поліпшення спілкування між сторонами, що може запобігти багатьом непорозумінням, які трапляються, коли рішення ухвалюють не прозоро.

Нагадаємо, 8 травня Міністерство закордонних справ України повідомило про перенесення саміту Центрально-Європейської ініціативи на невизначений термін після того, як президенти 13 із 20 країн відмовилися приїхати в Україну. Частина з них мотивувала своє рішення браком часу, а частина - проблемами навколо колишнього прем'єр-міністра України Тимошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram