ГоловнаПолітика

Пшонка: кримінальні справи проти Тимошенко закривали за вказівкою Ющенка

Колишній генеральний прокурор України Святослав Піскун закрив кримінальні справи проти екс-прем'єр-міністра України, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко за прямою вказівкою колишнього Президента України Віктора Ющенка.

Пшонка: кримінальні справи проти Тимошенко закривали за вказівкою Ющенка
Фото: Макс Левин

Про це на прес-конференції заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка.

"Я мав розмову зі Святославом Піскуном, чому він особисто своїм підписом скріпив і засвідчив незаконну постанову про закриття кримінальної справи. Він мені відверто сказав - йому подзвонив тодішній Президент України Ющенко і сказав: закрийте справу. Розуміючи, що це незаконно, Піскун відповів йому, що це незаконно, що на це не підуть слідчі та інші працівники, тому що справу не завершено і її мають розслідувати. На що Ющенко відповів - якщо ви сьогодні не закриєте, завтра не будете генеральним прокурором України. І Піскун закрив цю кримінальну справу", - заявив Пшонка.

За його словами, Піскун також поставив під своїм підписом печатку, що є прецедентом. Генпрокурор наголосив, що такі процесуальні рішення зазвичай ухвалюють слідчі, начальники управлінь, відділів, але не особисто генеральний прокурор.

На запитання журналістів, чи буде вжито відповідних заходів через порушення закону Піскуном і Ющенком, генпрокурор заявив: "Диспозиція винуватості, якщо брати правову юриспруденцію, більше в моральності. Дійсно, в частині щодо закриття справи можуть бути допитані і Піскун, і Ющенко, це вже справа слідчих".

Він нагадав, що справи ГПУ проти Тимошенко закрили 28 січня 2005 р., через кілька днів після того, як Тимошенко стала прем'єром.

Як повідомляли,

Тимошенко звинувачують в організації заволодіння та зазіханні на заволодіння чужим майном (державними коштами) шляхом зловживання службовим становищем і службового підроблення, в організації ухиляння від сплати податків корпорації ЄЕСУ, що спричинило фактичне ненадходження коштів до державного бюджету; в ухилянні від сплати прибуткового податку з громадян, що спричинило тяжкі наслідки. Цим діям передувало неповернення державі валютної виручки від експорту металу корпорацією ЄЕСУ на понад 160 мільйонів доларів.

"Справу ЄЕСУ" передано в Київський райсуд Харкова. Попереднє судове засідання відбудеться в Харкові 19 квітня.

Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання "газових контрактів" з Росією 2009 року. Апеляційний суд залишив цей вирок чинним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram