ГоловнаПолітика
Спецтема
Коррупция - СТОП!

Таємниця донецького общака. Або розгадка «Майбаха» Кирпи – 2

В першій частині розслідування йшлося про те, як Lb.ua розшукав людину, якій дістався «Майбах» покійного Георгія Кирпи. «Майбах», який помаранчева влада безуспішно намагалася продати (чи то робила вигляд, що намагається). Нині ним користується громадянин Канади Ігор Філіпенко.

Таємниця донецького общака. Або розгадка «Майбаха» Кирпи – 2
Фото: Макс Левин

Однак, нерозгаданою лишилася інша – більш значуща частина загадки - чому фірми з бізнес-угрупування, яке належить нікому особливо не відомому пасажиру «Майбаха», за Президентства Януковича виграли державних тендерів на суму близько 15 млрд. грн.? І це як мінімум! Адже не всі тендери потрапили на очі автору.

Фірми з бізнес-імперії Філіпенка переважно наживаються на шахтарях та селянах. Вони висмоктують левову частину коштів з державної вугільної галузі та паразитують на державній закупці зерна та цукру. Подробиці цих афер - в першій частині нашої історії.

З моменту написання якої, Lb.ua продовжив спостерігати за «Майбахом» та його власником. Що й дозволило нам дещо наблизитися до розуміння: хто стоїть за паном Філіпенком і курує його бурхливу тендерну діяльність.

Слідом за Майбахом

Після виходу статті джерела автора повідомили: раніше у «Майбаху» Кирпи кілька разів був помічений Микола Присяжнюк - нинішній міністр АПК. Наразі - любитель кадилаків.

кадилак Присяжнюка
Фото: Макс Левин
кадилак Присяжнюка

Інформатор повідомив: на елітному авто нинішній міністр їздив ще до того, як на нього сів Філіпенко.

Цій інформації автор має підстави довіряти. Адже Lb.ua вдалося встановити одну цікаву деталь. Директором фірми «Універсальна транспортна компанія», що офіційно орендує «Майбах», є пан, якого звати Вишневський Ігор Анатолійович. Він же є директором «Форест сіті». Одна з власниць цього підприємства – Тетяна Присяжнюк – дружина міністра АПК Миколи Присяжнюка. Цей же Вишневський у 2006-2007 році був директором цілої низки підприємств у місті Житомирі, що вважалися близькими до губернатора. А губернатором Житомирщини тоді й був нинішній міністр АПК.

Отже, «Майбах» Кирпи - наче той ключик до розуміння того, яким чином бізнес Ігоря Філіпенка отримав монопольний статус на ринку зерна та цукру.

Висновки напрошуються самі. Наприклад: пан Присяжнюк має безпосереднє відношення до бізнес-угрупування, яке монополізувало український ринок зерна. Причому монополізувало, як видається, його ж , міністра, зусиллями. Втім, ми того, звісно, не стверджуємо. Просто роздуми вголос…

Під улюбленим готелем Януковича

Особливо часто «Майбах» Кирпи паркується під готелем «Інтерконтиненталь», що на розі Михайлівської площі.

Це - найшикарніший готель столиці, який особливо полюбляє Віктор Янукович. В ніч першого і другого туру президентських, тут на нульовому поверсі розташовувався прес-центр штабу Віктора Федоровича. Кількома поверхами вище - в президентських апартаментах - сидів сам майбутній гарант. Туди до нього тягнулися вервечкою віп-візитери. Задоволення квартирувати в найшикарнішому готелі Віктору Федоровичу забезпечив донецький мільйонер Леонід Юрушев - власник готеля. Начебто після цього він особливо і наблизився до «тіла».

отель Интерконтиненталь
Фото: mapia.ua
отель Интерконтиненталь

Леонід Леонідович цікавий тим, що починав свою фінансову кар’єру у славетному місті Єнакієво. Відтак був близько знайомий з Юрієм Єнакіївським (Іванющенко).

Очевидно, вони близькі й досі. Хоча б тому, що бізнес-партнер Іванющенка міністр АПК Микола Присяжнюк працевлаштував до Юрушева свого сина. Його чадо - Роман Миколайович вже кілька років працює директором Коростенського заводу МДФ, який належить родині Юрушева.

Можливо, автор би і не звернув увагу на паркування «Майбаху» під «Інтерконтиненталем», на особливі стосунки пасажирів автомобіля з власником готелю, якби вони не проливали світло на один цікавий нюанс. Отже, минулого разу автор безмірно дивувався тому, що фірму «Хлібінвестбуд», що при активній участі міністерства АПК монополізувала зерновий ринок, очолює партієць Арсенія Яценюка (нинішній керівник фракції облради «Фронту змін» у Закарпатті) - Роберт Бровді.

Фото: www.rtkorr.com

Це особливо дивно, адже «Хлібінвестбуд» ризикує опинитися в центрі найбільшого корупційного скандалу України. Минулоріч саме ця компанія виграла тендер на закупівлю зерна для аграрного фонду на 7 млрд. грн. (!). Тендер з одним учасником, як ви розумієте. Міністр аргументував тріумф «Хлібінвестбуду» тим, що це, мовляв, стовідсотково державна компанія. Проте автор виявив: вона більше приватна, ніж державна і входить до бізнес-павутиння Ігоря Філіпенка.

Донедавна знаючі люди переконували: Бровді працевлаштувався в «Хлібінвестбуд» випадково, і Яценюк до цього не має жодного відношення. Але випадковостей там, де крутяться великі кошти, не буває.

Поява Бровді на чолі «Хлібінвестбуду» стала зрозуміла після того, як Lb.ua виявив: син Присяжнюка працює разом з Юрушевим.

Справа в тому, що саме Леонід Юрушев був офіційним спонсором Арсенія Петровича. Про це Яценюк особисто розповідав журналістам. Тож очевидно: Роберт Бровді - людина Юрушева, яку він спочатку засватав Яценюку, а тепер позичив Присяжнюку.

Можемо припустити: Юрушев також «в темі» величезної тендерної афери, в якій Філіпенко - лише менеджер.

Під Міністерством внутрішніх справ

Куди ж далі привів нас «Майбах»? Під …міністерство внутрішніх справ! Як не дивно, тут він був помічений кілька разів і навіть сфотографований журналістом Сергієм Лещенком. Ні для кого не секрет, в чию сферу впливу входить нинішній міністр МВС, що довгий час працював у Макіївці. Місто-супутник Донецька до цього часу іноді називають Джарти-сарай. На ім'я почесного макіївчанина – Василя Джарти. До речі, фірма «Форест сіті», що має спільного директора з фірмою-орендарем «Майбаху», окрім дружини міністра АПК, примітна ще одним співзасновником. Це – Ольга Джарти, дочка нинішнього куратора Криму.

Її тато також в тендерній темі?

Наостанок – ще одна місцина, де регулярно з’являється «Майбах». Провулок Рильського, де нині знаходиться офіс Юрія Іванющенка.

Фото: Макс Левин

Відтак, «Майбах» Кирпи засвітив дуже цікаві контакти свого «наїзника» Ігоря Філіпенка. З усіх перерахованих прізвищ найавторитетнішим, безумовно, є Юрій Іванющенко.

В принципі, часта поява «Майбаха» під його офісом не стала для автора несподіванкою. Позаяк фірми Ігоря Філіпенка вигравали найжирніші тендери у галузях, які знаходяться під його контролем. (Who is mr. Ivanushenko?, «Лапи і дроти» Юрія Єнакіївського. Ч.2)

Хоча навряд чи всі вершки з державних тендерів ємністю в 15 мільярдів грн. перепадуть саме йому. Скоріш за все, Юрій Володимирович є куратором того, що ми ризикнули назвали «донецьким общаком». Звісно: умовним. І – важливо – це лише наші припущення. Жодної констатації. Можливо, «Майбах» Кирпи й надалі допомагатиме нам розкручувати корупційний клубок. Адже це напрочуд помітний автомобільчик, що легко викриває таємні контакти тендерних авторитетів.

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram