ГоловнаЕкономікаДержава

Суд зобов'язав Ахметова повернути Укрексімбанку більш ніж ₴800 млн

Компанія ESU неналежно виконувала зобов'язання з виплати відсоткового доходу на облігації.

Суд зобов'язав Ахметова повернути Укрексімбанку більш ніж ₴800 млн
Фото: scm.com.ua

Господарський суд Києва зобов'язав компанію "ЕСУ" (ESU), яка є основним акціонером найбільшого оператора фіксованого зв'язку України "Укртелеком" і належить бізнесмену Рінату Ахметову, повернути державному Укрексімбанку 810,6 млн грн заборгованості за облігації.

Про це повідомляє УНІАН.

"Позов задовольнити частково. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "ЕСУ" на користь відкритого акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" 671,3 млн грн основного боргу, 103 млн грн пені, 25,9 млн грн інфляційних втрат, 10,2 млн грн річних (3%) і 206,6 тис. грн. витрат на сплату державного мита", - йдеться в постанові суду.

Таке рішення суду обумовлене тим, що компанія ESU неналежно виконувала зобов'язання з виплати процентного доходу на облігації.

Компанія ESU викупила оператора "Укртелеком" 2011 року, заплативши 10,57 млрд грн за 92,79% акцій. Це придбання частково профінансували два державні банки. Як повідомляли українські ЗМІ, незадовго до переказу на рахунок Фонду держмайна другого траншу за придбання "Укртелекому" ESU випустила облігації на суму близько 4,2 млрд грн. Під час закритого розміщення їх викупили Ощадбанк і Укрексімбанк.

Укрексімбанк наприкінці квітня 2013 року придбав облігації ESU номінальною вартістю 2,24 млрд грн. Водночас Ощадбанк придбав облігації ESU номіналом близько 2 млрд грн і тепер намагається стягнути з ESU заборгованість за процентні платежі на облігації в розмірі 714 млн грн. Компанія досі так і не змогла викупити в повному обсязі облігації в держбанків.

Термін обігу облігацій ESU спливав ще 2015 року, але компанія відстрочила погашення до березня 2017 року.

За даними ЗМІ, 2015 року оператор "Укртелеком" узяв на себе зобов'язання викупити в держбанків облігації ESU на суму 2 млрд грн і заплатити відсотки. Кошти, які компанія планує виручити від продажу 3G-оператора "ТриМоб" компанії "МТС Україна" (бренд Vodafone), могли б піти на погашення старих боргів за облігаціями перед держбанками. Однак ні "Укртелеком", ні "МТС Україна" досі не розголошують подробиць майбутньої угоди.

Якщо компанія ESU не сплатить своїх зобов'язань перед Укрексімбанком і Ощадбанком до визначеного терміну, належний їй пакет акцій "Укртелекому" може перейти у власність банків.

Компанія ESU була створена в грудні 2005 року в Києві під назвою RBScom. У липні 2006 року, з приходом в Україну австрійського інвестиційного фонду EPIC, компанія була перейменована в EPIC Services Ukraine і стала скорочено називатися ESU. У жовтні 2013 року холдинг українського бізнесмена Ріната Ахметова "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ) і група EPIC завершили операцію купівлі-продажу 100% акцій компанії UA Тelecominvest Limited, якій належать 100% ESU.

На сьогодні ESU володіє 92,79% акцій "Укртелекому".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram