ГоловнаЕкономікаБізнес

Колишній член НКРЕКП оскаржив у суді формулу ціни вугілля "Роттердам+"

Такий порядок тягне за собою зростання тарифів для споживачів.

Колишній член НКРЕКП оскаржив у суді формулу ціни вугілля "Роттердам+"
Фото: korrespondent.net

Колишній член Нацкомісії регулювання енергетики і комунальних послуг Андрій Герус оскаржив у суді формулу ціни на вугілля, яке держава закуповує для теплоелектростанцій.

"У п'ятницю подав позов до Окружного адміністративного суду Києва щодо скасування постанови НКРЕКП від 3 березня, відомого в народі як "+Роттердам", - написав Герус у своєму фейсбуці.

Він зазначив, що юридичний позов базується переважно на формальних підставах, але по суті він мотивований тим, що така методологія помилкова. За його словами, формула "Роттердам+" тягне за собою додаткове і необґрунтоване підвищення тарифів для споживачів, особливо непобутових (юридичних осіб, бюджетних організацій).

Нагадаємо, НКРЕКП наприкінці квітня почала застосовувати новий порядок формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну".

Тобто за формулою "Роттердам+" вугілля українських виробників купується за ціною палива в нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем до порту). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту.

Після прийняття формули облігації вугільно-енергетичного монополіста компанії ДТЕК Ріната Ахметова зросли на 40%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram