ГоловнаБлогиБлог Віктора Ляшка

Стоп! Навіщо цей стьоб над профілактикою?

Останнім часом з’являється все більше "закидонів" у бік Міністерства охорони здоров’я, що все розвалили і не з того розпочали реформу. Все більше з’являється дискусій з цього приводу серед експертів. Але особисто мені дуже не подобається поява у всьому цьому нового тренду - «стьобу» над профілактикою.

Фото: LB.ua

Особливо мене зачіпає коли розпочинають говорити про профілактику та первинку в контексті: "Та ви не побачите з цього жодного результату".

У мене зворотнє запитання, а ви можете зробити в системі охорони здоров’я зміни, які принесуть людям відчутний результат уже завтра? Через місяць? Через рік? Тоді вперед! За номінацією на Нобелівську премію.

Маєте знання для критики якості медичної допомоги в нашій системі охорони здоров’я? Будь-ласка, критикуйте. Конструктивна критики не заважає, вона дає поштовх до нових ідей. Але перед цим, будь-ласка, зазначайте період виникнення цих проблем. Адже, погодьтесь, вони виникли не вчора і не зникнуть завтра. І це не лише ж закупівлі. Це проблеми, які системно потрібно вирішувати роками, і не лише шляхом збільшення фінансування. А, на жаль, і методом спроб та помилок також. Інший варіант просто відсутній.

Але що мені дуже не подобається, так це поява тренду щодо "стьобу" над профілактикою. Типу не та у нас наразі система, щоб думати про профілактику. Остання занадто дорога, особливо коли згадуються скринінгові програми. Ще й посилання на фейкові слова в.о. Міністра охорони здоров’я наводять, що замість витрат на лікування тепер будемо витрачати на профілактику. Зазначу, на кимось придумані слова.

Стоп! Може вже хватить? Нас не навчила антивакцинальна кампанія? Чи ви продовжуєте вважати, що вона розпочалася і набрала загрозливого характеру без вашої участі? Маю на увазі саме працівників дотичних до медичної сфери.

Давайте й далі підтримуйте побудову орієнтованої на пацієнта системи охорони здоров’я (це, до речі, те що мені не подобається в рекомендаціях учасників парламентських слухань "Про реформу охорони здоров’я в Україні"). Ще раз - орієнтована на пацієнта система охорони здоров’я. Напевно ж не просто так написано. Здоровий не буде щорічно діставати з власної кишені чергові 50 млрд. гривень для отримання медичної послуги або придбання лікарських засобів. Чим більше таких пацієнтів, тим краще цій системі. Напевно, тому в пріоритеті пацієнт, а не здоров’я!

Особисто я таку систему не хочу. Орієнтовану на пацієнта медичну допомогу - хочу, систему охорони здоров’я - ні.

Мені не зрозуміло, чому коли заходить розмова про систему охорони здоров’я, то основним її споживачем вважається пацієнт. Той хто звернувся за медичною допомогою та/або кому надається така допомога. Це що? Якщо ти здоровий, то ти цій системі не потрібен?

Але чому? Чому не інвестувати в здоров’я? Це ж вигідно як громадянину, так і державі! Це ж та, нова парадигма, яка виникла після міністерської конференції в Таллінні - зміцнення здоров’я та покращення благополуччя це взаємопов’язані інвестиції в систему охорони здоров’я. Виникла там, але заблукала у нас.

Я здогадаюсь чому. Тому що у нас усе «міфічно» безоплатно. Ми не спроможні рахувати збитки, які несе система надання медичної допомоги від відсутності профілактичних програм.

А британці можуть. Ось нещодавно повідомили, що NHS щорічно витрачає більше 11 мільярдів фунтів на лікування захворювань, причинами яких є куріння, алкоголь, погане харчування та низька фізична активність. 11 мільярдів. Щорічно!

ВООЗ, зазначає, що світова економіка щорічно втрачає понад трильйон доларів через наслідки куріння. У цю суму входять витрати на лікування захворювань, спричинених курінням, і зниження продуктивності праці.

63 тис. осіб в Україні помирає щороку від захворювань, спричинених курінням. Всі ці смерті можна попередити! Ось для чого потрібна профілактика. А це ж лише тютюн.

Реалії життя такі, що здоров’я в основному створюється вдома, в місці проживання та на роботі. У поліклініках та лікарнях можуть вилікувати лише меншу частину «нездоров’я»!

Знаєте, як на мене, то це добре, що у нас задекларовано розпочинати реформу з первинної медико-санітарної допомоги та системи громадського здоров’я. Саме ці системи створюють сприятливі для зміцнення здоров’я умови, займаються первинною профілактикою, наприклад, консультуванням з питань харчування, вакцинації, фізичної активності, попередженням куріння та зловживання алкоголем.

Тим хто має сумнів щодо озвученого, рекомендую прочитати свіженьку доповідь «Реализация положений Таллиннской хартии: заключительный отчет». Там чітко написано: "переорієнтовуючи послуги на первинну медико-санітарну допомогу та громадське здоров’я, країни роблять медичні послуги більш доступними для людей та мінімізують тягар хвороб, особливо для вразливих груп".

А після цього вже давайте думати, хто за зміни, а хто за "а поговорити"!

Віктор Ляшко Віктор Ляшко , Голова Громадської організації "Інфекційний контроль в Україні", незалежний експерт з громадського здоров'я
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram