Як українці «погрожували» Нідерландам

Поява в мережі відеоролику, на якому невідомі чоловіки представляються бійцями «Азову» і погрожують голландцям розправами, а також демонстративно спалюють прапор Нідерландів, не приховує товарних штампів росагітпрому. Незграбно зрежисована мініатюра, що показує, як радикальні укрофашисти намагаються залякати європейців, аби ті не зривали асоціацію Україна-ЄС, покликана створити у Нідерландах образ України як держави, де панують ультраправі націоналісти, і яка створює терористичну небезпеку для Європи. І все це напередодні квітневого загальнонаціонального референдуму в Голландії з приводу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Для тих, хто має бодай віддалене уявлення про «Азов», фальсифікації є очевидними. Нелогічний вже сам лейтмотив відеозвернення, оскільки самозванці на ньому закликають не голосувати проти асоціації, а значить, підтримують євроінтеграцію України. Однак насправді представники «Азову» не є прихильниками членства України в Євросоюзі, тож об’єкт був вибраний пропагандою невдало. Швидше за все, творці ролику орієнтувалися на свій же штамп про «Азов» як неофашистську організацію в Україні. В офіційній заяві самого підрозділу вказують на низку ляпів, які допустили пропагандисти при фальсифікації, зокрема мова йде про відсутність полкових шевронів, нестатутне взуття, нехарактерний однострій тощо. Але фейки не створюються для того, щоб у них хтось детально розбирався, їх мета – створити враження, завдати емоційного шоку, фон від якого залишається навіть після раціональних спростувань подібної інформації. Тому російські Геббельси поступово таки досягають своїх цілей, створюючи в масовій свідомості голландського суспільства негативне враження про Україну.

Нідерланди як камінь спотикання для євроінтеграції України обрані Кремлем не випадково. Адже це країна, яка найбільше постраждала від катастрофи малазійського боїнга над Донбасом, що на підсвідомому рівні створило у голландців насторожливе ставлення до цього куточка Європи. Використовуючи цей фон, Москва почала активно формувати громадську думку в Нідерландах додатковими інфоприводами. Прикладом може послужити нещодавній скандал з викраденою колекцією картин з нідерландського музею, які несподівано «спливли» на території України, та ще й опинилися в руках одного з добровольчих батальйонів, що в інтерпретації російської пропаганди означає в руках українських ультра радикальних націоналістів.

Для розкручування євроскептичних і антиукраїнських настроїв у Нідерландах наразі склалися дуже сприятливі обставини, пов’язані із загрозою ісламського екстремізму, міграційної проблеми та повільного економічного зростання єврозони, яке гальмує розвиток окремих країн-членів ЄС. Тож не дивно, що ініціатива провести референдум набрала потрібні 300 тис. підписів у рекордно стислі терміни. До того ж опитування громадської думки в Голландії показують, що якби парламентські вибори в країні відбулися сьогодні, то перемогу на них здобула б популістська Партія Свободи Ґеерта Вільдерса, яка виступає проти ЄС.

Цікаво, що днями депутати нідерландського парламенту від партії D66 звернулися до закордонного відомства країни з вимогою розслідувати обставини впливу Росії на політичні партії та громадські організації Нідерландів. Приводом для такого кроку стало попереднє доручення Конгресу США своїй розвідці провести розслідування на предмет таємного фінансування Росією ряду партій та організацій у країнах Європи. У список американської розвідки, швидше за все, потрапить «Національний Фронт» у Франції (у 2014 році партія отримала кредит від російського банку на 9 млн євро), «Золотий світанок» у Греції, «Північна Ліга» в Італії, «Йоббік» в Угорщині, а також деякі структури в Чехії, Австрії та, зрештою, в самих Нідерландах. Перші кандидати на таку перевірку – це сатиричне інтернет-видання GeenStijl, яке ініціювало збір підписів за референдум проти Асоціації з Україною, громадянська ініціатива «Комітет громадян ЄС» та аналітична структура «Форум для демократії», які активно провадили інформаційну кампанію за підтримку референдуму, при цьому майже один в один повторюючи тези російської пропаганди.

Руслан Сольвар Руслан Сольвар , Народний депутат України 7-го та 8-го скликань, член фракції "Блок Петра Порошенка"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram