ГоловнаСвіт

Трамп дозволив не обшуковувати людей на мітингу, що переріс у масові заворушення в Капітолії, – свідок на судовому слуханні

Свідок під присягою сказала, що Трамп також намагався вихопити кермо авто, коли охорона відмовилась везти його до Капітолію. 

Трамп дозволив не обшуковувати людей на мітингу, що переріс у масові заворушення в Капітолії, – свідок на судовому слуханні
Фото: EPA/UPG

У США тривають судові слухання щодо подій січня 2021 року, коли прихильники 45 президента Дональда Трампа влаштували масові заворушення в Капітолії. Свідок – головна помічниця тогочасного очільника адміністрації Білого дому Марка Медоуза, Кессіді Гатчінсон, заявила, що Трамп нібито намагався вихопити кермо свого президентського лімузина, коли його служба безпеки відмовилась їхати до Капітолію на мітинг. Про це пише Reuters.

За її словами, Трамп відкинув застереження про те, що деякі з його прихильників, що зібрались послухати його біля Білого дому, були озброєні. Замість цього він попросив службу безпеки припинити огляд мітингарів з металошукачем, аби натовп був більшим. 

За словами Гатчінсон, ці дані вона дізналася від високопосадовця секретної служби Тоні Орнато. 

Водночас голова служби безпеки Трампа Роберт Енгель і водій лімузина відкидають, що Трамп намагався заволодіти кермом. Вони кажуть, що готові підтвердити це під присягою. 

Гатчінсон стверджує, що Трамп намагався дотягнутись до керма з заднього сидіння. Сам колишній президент назвав ці свідчення фальшивими, "хворими і шахрайськими". 

Нагадаємо, 6 січня 2021 року тисячі прихильників Трампа штурмували будівлю Капітолію. Це стало наймасовішою атакою на будівлю з часів війни 1812 року між США та Великобританією. Учасники заворушень, які вважали, що поразка Трампа на президентських виборах була наслідком фальсифікацій, спробували завадити законодавцям підтвердити перемогу президента Джо Байдена.

Унаслідок масових заворушень у Капітолії загинуло четверо людей. Понад 100 правоохоронців були поранені, один з них помер наступного дня. Ще четверо офіцерів вчинили самогубство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram