ГоловнаСвіт

Норвегія через санкції не дозволила пропустити вантаж для росіян на Шпіцбергені

Таке рішення пов’язано із санкціями проти Росії.

Норвегія через санкції не дозволила пропустити вантаж для росіян на Шпіцбергені
Ілюстративне фото

Норвезька влада не видала дозвіл російській гірничодобувній компанії перевезти вантаж на Шпіцберген через материкову частину Норвегії.

Про це повідомила "Європейська правда" з посиланням на NRK.

Повідомляється, що заявку на отримання дозволу на транспортування було відхилено ще 15 червня.

На прикордонній станції Стурскуг влада Норвегії зупинила 20 тонн російських товарів, які прямували до російського шахтарського міста Баренцбург на Шпіцбергені.

Російська гірничодобувна компанія "Траст Арктиквугілля" і посольство Росії просили зробити виняток із санкцій для цього вантажу – мовляв, вони побоюються гуманітарної кризи, якщо товари не пропустять через Стурскуг.

Втім, у МЗС Норвегії заявили, що в Баренцбурзі діють ті самі закони, що й на решті Шпіцбергена. 

Водночас генконсул Росії Сергій Гущов повідомив, що ситуація стабільна, а російські дипломати працюють над отриманням пільг для товарів "з гуманітарних міркувань".

Російські вантажі раніше доставлялися на Шпіцберген із Мурманська до Тромсе вантажівками через єдиний КПП "Стурскуг" на кордоні Росії та Норвегії. Потім вантажі на острів доставляє єдине вантажне судно Bring. Воно регулярно ходить на Шпіцберген і вирушає на архіпелаг кожні 10 днів. 

У Баренцбурзі мешкають близько 500 людей, включаючи шахтарів, які працюють на вугільних шахтах російського тресту "Арктиквугілля".

Нагадаємо, Норвегія прийняла рішення доєднатись до заборони на імпорт російської нафти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram