ГоловнаСвіт

США формуватимуть світову коаліцію проти Ірану, - Помпео

Держсекретар США впевнений, що іранці повинні покласти край ризикам, які створює для всього світу нинішня влада країни.

США формуватимуть світову коаліцію проти Ірану, - Помпео
Майк Помпео
Фото: EPA/UPG

Державний секретар США Майк Помпео заявив, що головною метою його турне країнами Близького Сходу стане формування коаліції проти деструктивних дій Ірану в регіоні.

Про це він розповів в інтерв'ю телеканалу CNBC 7 січня, розшифровка повної версії якого опублікована на сайті Держдепартаменту.

"Один з елементів цього турне полягає в тому, щоб продовжити будувати коаліцію - коаліцію, включно з державами Перської затоки, включаючи Ізраїль, європейські країни і азійські країни по всьому світу, які розуміють, що найбільша у світі держава-спонсор тероризму (Іран, - ред.) має припинити свою активність", - підкреслив Помпео.

За його словами, мета зусиль США полягає в тому, щоб іранський народ мав більше свобод, у тому числі право голосувати на виборах і можливість контролювати свій уряд.

Помпео також зазначив, що іранці повинні покласти край ризикам, які створює для всього світу нинішня влада країни.

Нагадаємо, раніше президент Ірану Хасан Рухані закликав мусульман у всьому світі об'єднатися проти Сполучених Штатів.

Як відомо, 2015 року Великобританія, Німеччина, Китай, Росія, Франція і США, з одного боку, і Іран, з іншого, підписали ядерну угоду. Вона передбачала зняття з Тегерана економічних санкцій США і ЄС в обмін на згортання ядерної програми. У травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід із цієї угоди, а потім Вашингтон розширив санкції проти Тегерана. Інші учасники угоди не підтримали США.

У травні США висунули 12 вимог, які Іран повинен виконати, щоб уникнути санкцій. Серед них - відмова від збагачення урану, припинення ракетної програми і доступ ядерних інспекторів до всієї території країни. Держсекретар США Помпео також закликав Іран припинити допомагати терористичним групам на Середньому Сході і хуситам у Ємені, прибрати війська із Сирії та відмовитися від "поведінки, що загрожує сусідам".

У липні президент Ірану заявив, що Тегеран може заблокувати експорт нафти з Перської затоки, якщо його власний експорт зупиниться через санкції США. На початку листопада США відновили санкції проти Ірану, зняті у 2015 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram