ГоловнаСвіт

Лідери країн ЄС домовилися реформувати єврозону

Йдеться, зокрема, про створення бюджету єврозони.

Лідери країн ЄС домовилися реформувати єврозону

Лідери країн і урядів Європейського Союзу на саміті в Брюсселі в п'ятницю, 14 грудня, погодили пакет реформ для захисту єврозони від фінансових криз, передає DW.

Президент Європейської Ради Дональд Туск назвав два елементи цієї реформи, за якими вдалося досягти згоди на саміті. По-перше, лідери погодилися створити спільний механізм для страхування на крайній випадок під час процедури фінансового оздоровлення банків.

"По-друге, ми погодилися надати Європейському стабілізаційному механізму (ESM) великі повноваження запобігати фінансовим кризам і керувати ними", - зазначив Туск.

ESM повинен у майбутньому отримати можливість надавати кредити країнам не тоді, коли їм загрожує дефолт, а раніше. Так ESM повинен запобігати тому, щоб фінансові проблеми перетворювалися на важкі економічні кризи.

За словами канцлера ФРН Ангели Меркель, крім реформи банківського союзу на саміті обговорили ініціативу створення бюджету єврозони.

"Це буде частина бюджету ЄС. Тепер міністри фінансів зроблять відповідні пропозиції. Мета цього бюджету єврозони - посилити конкурентоспроможність і сприяти інтегрованості країн-членів єврозони", - уточнила вона.

Лідери країн і урядів ЄС доручили міністрам фінансів розробити конкретні пропозиції змін до угоди про ESM. У майбутньому ці зміни мають ратифікувати парламенти всіх країн-членів ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram