ГоловнаСвіт

Лідер хакерської групи "Шалтай-Болтай" узявся забезпечувати кібербезпеку в РФ

Анікєєв також вирішив запустити кілька анонімних Telegram-каналів.

Лідер хакерської групи "Шалтай-Болтай" узявся забезпечувати кібербезпеку в РФ
Лидер хакерской группы "Шалтай-Болтай" Владимир Аникеев
Фото: compromat.ws

Засновник хакерської групи "Шалтай-Болтай" Володимир Анікєєв створює консалтингову компанію, яка буде займатися інформаційною безпекою в Росії.

Про це повідомляє РБК

"Цілком можливо, що буде використовуватися бренд "Шалтай-Болтая" і "Анонімного інтернаціоналу", - розповів Анікєєв.

Анікєєв буде співвласником компанії. Імена своїх партнерів і обсяг інвестицій він назвати відмовився. Він розповів, що компанія буде захищати від зломів на декількох рівнях - від порад у галузі особистої безпеки до створення рішень "під ключ". Компанія не буде випускати власне програмне забезпечення - це для неї занадто дорого. Анікєєв планує адаптувати для цього вже наявні на ринку рішення.

Анікєєв також вирішив запустити кілька анонімних Telegram-каналів, у яких пообіцяв "не публікувати нічого протизаконного".

"Я перебуваю в Росії, в Пітері, в Москві. Навіть якщо не вірите в мої моральні якості, що я зараз на боці добра, то можна повірити в здоровий глузд. Порушувати закон, перебуваючи тут, не зовсім правильно", - сказав він.

Це не перший випадок, коли хакери переходять працювати на владу. Наприклад, 2013 року Тушинський суд Москви засудив хакера Дмитра Артимовича до 2,5 років в'язниці за участь у DDoS-атаці на сайт авіакомпанії "Аерофлот", а у 2018 році він видав навчальний посібник із забезпечення безпеки інтернет-платежів "Електронні платежі в інтернеті" .

Нагадаємо, про затримання Анікєєва стало відомо в січні 2017 року. За версією слідства, він очолював групу "Шалтай-Болтай", яка зламувала акаунти чиновників і підприємців для подальшого продажу. Анікєєв у групі мав псевдонім "Льюїс".

Анікєєва взяли під варту в Санкт-Петербурзі, куди він прилетів з України. За даними видання, він опублікував на одному з місцевих сайтів листування помічника президента РФ Владислава Суркова. За інформацією джерел, Анікєєва "виманили" з України, звідки він "повертатися не збирався". ФСБ звинуватила його за статтею 272 КК РФ (неправомірний доступ до комп'ютерної інформації).

Влітку 2017 року Анікєєв отримав два роки колонії, але пішов на угоду зі слідством і його справу розглянули в особливому порядку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram