ГоловнаСвіт

ФСБ Росії заарештувала лідера хакерів, причетного до публікації листування Суркова, - ЗМІ

Анікеєва взято під варту в Санкт-Петербурзі, куди він прилетів з України.

ФСБ Росії заарештувала лідера хакерів, причетного до публікації листування Суркова, - ЗМІ
Фото: ura.ru

Співробітники ФСБ Росії затримали ймовірного творця сайту "Шалтай-Болтай" Володимира Анікеєва, який отримав популярність після публікації листування високопоставлених російських чиновників.

Саме затримання відбулося ще в жовтні 2016 року, а в суботу, 28 січня, про це повідомило агенство "Росбалт" з посиланням на власне джерело.

Анікеєва взято під варту в Санкт-Петербурзі, куди він прилетів з України. За даними видання, він займався публікацією на одному з місцевих сайтів листування помічника президента РФ Владислава Суркова.

Джерело агентства розповіло, що Анікеєва "виманили" з України, звідки він "повертатися не збирався". ФСБ пред'явила йому звинувачення за статтею 272 КК РФ (неправомірний доступ до комп'ютерної інформації).

Як стверджується, в своїх свідченнях Анікеєв кілька разів згадував заступника голови Центру інформаційної безпеки ФСБ Сергія Михайлова, якого затримано в грудні минулого року.

Повідомляється, що хакерів вирахували влітку 2016 року. У Санкт-Петербурзі пройшли обшуки (де саме, не повідомляється). Як далі стверджує агентство, після цього "Шалтай-Болтай" опинилася "на гачку" у ФСБ і була змушена публікувати матеріали за вказівкою співробітників відомства.

Нагадаємо, 25 жовтня 2016 року в мережу виклали гігабайт даних з поштової скриньки [email protected] (приймальня Суркова) за 2013-2014 роки, де були знайдені докладні звіти з ситуації в Україні, Абхазії; документи про фінансування "ДНР" та "ЛНР"; списки і контактні дані співробітників Управління президента РФ з соціально-економічного співробітництва; дані про зустрічі і наради Суркова; скани паспортів Суркова і членів його сім'ї.

Після публікації в Кремлі заявили, що Сурков не користується електронною поштою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram