ГоловнаСвіт

Радник Трампа з нацбезпеки Болтон розпочав дводенний візит до Росії

Він зустрінеться з Путіним і Лавровим.

Радник Трампа з нацбезпеки Болтон розпочав дводенний візит до Росії
Джон Болтон
Фото: EPA/UPG

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Болтон розпочинає дводенний офіційний візит до Росії, під час якого зустрінеться з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим і президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Відзначають, що Болтон прибуває в Москву на тлі повідомлень про те, що Вашингтон має намір денонсувати договір з РФ про ліквідацію ядерних ракет середнього і меншого радіусу дії.

Заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков розповів, що очікує від Болтона "професійного уточнення точного значення" позиції Трампа за договором 1987 року. Раніше Рябков заявив, що односторонній вихід США з цього договору "буде дуже небезпечним" і призведе до "військово-технічної відповіді".

Крім Росії, Болтон також відвідає Азербайджан, Грузію і Вірменію.

Нагадаємо, Договір про ліквідацію ядерних ракет середнього і меншого радіусу дії було підписано Михайлом Горбачовим і Рональдом Рейганом у Вашингтоні 8 грудня 1987 року під час радянсько-американського саміту. Учасники зобов'язалися не виробляти, не випробовувати та не розгортати наземних балістичних і крилатих ракет середньої (1000-5500 км) і малої (500-1000 км) дальності.

Головним приводом для рішення про можливий вихід США з угоди стало порушення цього договору Росією, яка почала дислокувати в Європі ракети малого радіусу дії, здатні нести ядерні боєголовки. Під час зустрічі з міністрами оборони країн-членів НАТО міністр оборони США Джим Маттіс заявив: якщо Москва не змінить своєї поведінки, Вашингтон буде змушений створити адекватну противагу новим російським ракетам.

У 2014 році США вперше офіційно попередили Росію про те, що вона порушує договір. Питання про денонсацію цього договору розглядалося ще адміністрацією президента Барака Обами, але від цього кроку відмовилися через протести Німеччини і побоювання, що він може призвести до гонки озброєнь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram