ГоловнаСвіт

Помер Йоахім Реннеберг, який зірвав 1943 року німецьку ядерну програму

Знаменитому норвезькому диверсанту було 99 років.

Помер Йоахім Реннеберг, який зірвав 1943 року німецьку ядерну програму
Завод в Веморке, где производили тяжелую воду
Фото: atomicheritage.org

У Норвегії помер Йоахім Реннеберг, який 1943 року керував диверсійною групою, що серйозно пошкодила німецьке виробництво важкої води D2O на заводі у Веморку в Норвегії (операція "Ганнерсайд"). Йому було 99 років.

Про це пише Reuters із посиланням на норвезький уряд.

Рейд, яким керував Реннеберг, відбувся всього через кілька місяців після провальної операції "Незнайомець", у результаті якої загинула 41 людина, а важливі об'єкти у Веморку залишилися неушкодженими.

Операція "Ганнерсайд" була краще підготовлена, і диверсійній групі без єдиного пострілу вдалося влаштувати вибух і знищити ключове обладнання заводу та запаси важкої води. І хоча непоправної шкоди диверсанти заводу не завдали, їм удалося зупинити його роботу на кілька місяців і значно уповільнити німецьку ядерну програму.

Операція "Ганнерсайд" стала одним з найбільш разючих і вдалих диверсійних актів за всі роки війни.

Реннеберг після цього на лижах утік до нейтральної Швеції, а після війни став репортером на радіо в рідній Норвегії. Потім він почав виступати з лекціями.

Хід подій операції і загальний контекст відображено у фільмах "Герої Телемарка", "Битва за важку воду" та однойменному міні-серіалі.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram