ГоловнаСвіт

Франція, Німеччина і Велика Британія закликали Саудівську Аравію довести свою версію смерті журналіста

Європа зажадала "фактів, які заслуговують на довіру".

Франція, Німеччина і Велика Британія закликали Саудівську Аравію довести свою версію смерті журналіста

Франція, Німеччина і Велика Британія закликали Саудівську Аравію довести свою версію смерті журналіста Джамаля Хашоггі, яка сталася в консульстві цієї країни в Стамбулі.

У спільній заяві трьох країн, оприлюдненій у неділю, мовиться, що це пояснення має "підкріплюватися фактами, які заслуговують на довіру".

"Ми наголошуємо, що потрібні додаткові зусилля для встановлення істини на всеосяжній, прозорій та надійній основі", - цитує "Німецька хвиля" цю заяву.

"Ми в кінцевому результаті судитимемо про справу, базуючись на довірі до наданого пояснення про те, що сталося, та нашій упевненості в тому, що така ганебна подія ніколи не повториться", - йдеться також у документі.

"Погрози, напади чи вбивства журналістів за жодних обставин неприйнятні, що вкрай важливо для наших народів", - зазначається в заяві союзників.

Три країни наголосили, що "якість і значимість відносин" із Саудівською Аравією також пов'язані з повагою до норм і цінностей, які всі держави взяли на себе "відповідно до міжнародного права".

Нагадаємо, Хашоггі, котрий утік із Саудівської Аравії та мав посвідку на проживання в США, де писав критичні статті про свою країну для газети The Washington Post, пропав 2 жовтня після того, як увійшов до саудівського консульства в Стамбулі. Він планував отримати документ про розлучення для того, щоб укласти новий шлюб.

Турецька влада заявила, що журналіста катували і вбили в консульстві.

Саудівська Аравія спочатку заперечувала звинувачення і стверджувала, що журналіст залишив будівлю через чорний хід і що його вихід (на відміну від моменту, коли він заходив до будівлі) просто не потрапив на камери відеоспостереження. Однак пізніше саудівська влада визнала смерть журналіста під час бійки в консульстві.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram