ГоловнаСвіт

Польща підписала два контракти на придбання зрідженого газу зі США

Кожен з них передбачає закупівлю близько 1,35 млрд кубометрів газу щорічно протягом 20 років.

Польща підписала два контракти на придбання зрідженого газу зі США
Глава PGNiG Петр Возняк
Фото: allpravda.info

Польська PGNiG підписала два контракти на придбання зрідженого газу зі США, кожен з яких передбачає закупівлю щороку близько 1,35 млрд кубометрів газу (1 млн тонн LNG) протягом 20 років.

Про це йдеться в офіційному повідомленні PGNiG, передає "Укрінформ".

"PGNiG підписала дві довгострокові угоди на постачання зрідженого газу LNG з американськими компаніями Venture Global Calcasieu Pass і Venture Global Plaquemines LNG", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що американський газ польська сторона зможе продавати потенційним покупцям у портах завантаження газу (формула free-on-board). Для обслуговування контрактів в американському штаті Луїзіана буде створено додаткові виробничі потужності, будівництво яких завершиться щонайшвидше 2022 і 2023 року відповідно.

Напередодні заступник голови правління компанії PGNiG з торговельних питань Мацей Возняк заявив, що куплений американський газ буде дешевшим за російський.

Нагадаємо, так званий Ямальський договір між Польщею і Росією, підписаний у 1996 році і згодом продовжений, передбачає постачання щорічно близько 10 млрд кубометрів газу. Згідно з формулою "бери або плати" (take-or-pay), яку "Газпром" нав'язав польській компанії, PGNiG має купувати щорічно (до 2022 року) не менш ніж 8,7 млрд кубометрів газу.

Зараз Польща намагається диверсифікувати джерела постачань енергоносіїв, зменшуючи залежність від Росії. Для Польщі ключовим є будівництво Балтійського трубопроводу, яким з 2022 року Варшава має намір постачати на польський ринок газ із Норвегії. Польща також купує зріджений газ (LNG), який торік становив 13% портфеля, завдяки імпорту газу зі США, з Катару та Норвегії.

У березні "Нафтогаз" і польська PGNiG підписали контракт про термінове постачання газу. Постачання почали 2 березня о 6 ранку через вузол Германовіце, що з'єднує польську і українську газотранспортні системи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram