ГоловнаСвіт

Бельгія вводить для своїх журналістів плату за перевірку безпеки на самітах ЄС

Нововведення стосується вже найближчого саміту, призначеного на 18 жовтня.

Бельгія вводить для своїх журналістів плату за перевірку безпеки на самітах ЄС

Журналісти, які відвідують саміти ЄС, муситимуть платити 50 євро що півроку за проходження перевірки безпеки. Зміни опубліковано в процедурі акредитації на жовтневий саміт Євросоюзу в Брюсселі, повідомляє Euractiv.

У Європейській раді заявили, що з 1 червня нове бельгійське законодавство передбачає плату в розмірі 50 євро за проходження перевірки безпеки. Результати перевірки будуть чинними півроку.

Плату повинен внести роботодавець будь-якого представника ЗМІ, якщо він має бельгійське громадянство або є резидентом Бельгії. На сайті Ради сказано, що бельгійська влада надсилатиме рахунок-фактуру роботодавцю журналістів - це означає, що журналістам самим не потрібно буде платити збір.

Іноземці від плати звільнені.

Близько тисячі журналістів, які висвітлюють питання ЄС, постійно перебувають у Брюсселі. Більшість із них відвідують саміти ЄС, які відбуваються приблизно п'ять разів на рік. Це означає, що бельгійська влада зможе заробити приблизно 50 000 євро протягом півроку.

Прес-служба Ради ЄС заявила, що здивована інформацією про дії нового бельгійського закону. Закон вважають дискримінаційним. Також зазначили, що цей крок є безпрецедентним порівняно з будь-якими іншими міжнародними подіями.

Протест проти запровадження плати за безпеку висловила також Міжнародна асоціація преси.

Нагадаємо, восени минулого року в Брюсселі в результаті масових заворушень затримали понад 30 осіб. Масові акції ніяк не були пов'язані з міжнародною безпекою - поліція намагалася розігнати несанкціоновану зустріч шанувальників музичного виконавця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram