ГоловнаСуспільствоПодії

Поліцейський застосував сльозогінний газ проти фотокореспондента під час зіткнення на будмайданчику в Києві

У Національній спілці журналістів вимагають службового розслідування.

Поліцейський застосував сльозогінний газ проти фотокореспондента під час зіткнення на будмайданчику в Києві
Фото: Efrem Lukatsky\Facebook

У Києві під час зіткнень на будмайданчику на Осокорках поліцейський розпилив сльозогінний газ в обличчя фотокореспондента міжнародного агентства Associated Press Єфрема Лукацького. Таке застосування сили засудили у Національній спілці журналістів України.

"Фотокореспондент кричав: "Преса". Але поліцейського це не зупинило", - йдеться у повідомленні.

Постраждалий встиг зафіксувати агресивного співробітника поліції, але через опіків очей був змушений на деякий час припинити зйомку.

"Першу допомогу Єфрему Лукацькому надала представниця "Національного корпусу" і парамедик, присутні на місці подій. Журналісту промили очі, а також його оглянув лікар "Швидкої допомоги", який надавав допомогу всім постраждалим", - йдеться у повідомленні.

Заяву про перешкоджання журналістській діяльності і неправомірне застосування спецзасобів журналіст не подавав.

У НСЖУ вимагають негайного проведення службового розслідування.

"На жаль, ми фіксуємо черговий прояв агресії правоохоронців проти журналістів. Але водночас журналістському співтовариству невідомі результати попередніх розслідувань - ні службових, ні кримінальних. Ми розуміємо всі складнощі Національної поліції під час реагування на заворушення, але вимагаємо недоторканності та захисту журналістів, які виконують свій професійний обов'язок", - сказав глава Нацсоюзу Сергій Томіленко.

Також в НСЖУ нагадали, що в першому півріччі 2018 року зафіксовано 45 проявів фізичної агресії проти журналістів. З них сім інцидентів, коли у нападах на працівників ЗМІ звинувачують поліцейських або працівників інших силових відомств.

Нагадаємо, вчора на Осокорках у Києві сталася бійка через будівництво на березі озера Небреж, в якій постраждали кілька людей, серед них народний депутат Олег Петренко. Активісти розтрощили паркан, спалили бурову установку і вагончики будівельників.

Конфлікт на Осокорках пов'язаний із будівництвом житлового комплексу "Патріотика на озерах" на території, яку місцеві жителі вважають еко-парком. За їх словами, існує припис про заборону робіт, але компанія ігнорує його. Забудовником виступає банк "Аркада".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram