ГоловнаСвіт

У Туреччині зняли режим НС, введений після спроби держперевороту

У квітні 2018 року режим НС продовжували всьоме.

У Туреччині зняли режим НС, введений після спроби держперевороту
Фото: EPA/UPG

У Туреччині завершився режим надзвичайного стану, введений після спроби державного перевороту 2016 року.

Про це повідомляє "Анадолу".

"НС завершився о 01:00 ранку в четвер (22:00 за Гринвічем) після того, як уряд країни вирішив його не продовжувати", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що у квітні 2018 року режим НС продовжували всьоме.

Згідно з Конституцією Туреччини, надзвичайний стан автоматично припиняється, якщо уряд до закінчення терміну його дії не скерує в парламент повідомлення про його продовження.

Нагадаємо, режим НС ввели в Туреччині після спроби держперевороту в липні 2016 року, під час якої було вбито понад 240 осіб.

Після провалу спроби перевороту в країні було введено надзвичайний стан. Анкара звинуватила в намірі скинути владу рух проповідника Фетхуллаха Ґюлена, який з 1999 року живе в США. Туреччина надсилала Штатам вимоги про його екстрадицію сім разів.

Під приводом боротьби з прихильниками проповідника в Туреччині були звільнені тисячі держслужбовців, поліцейських, військових і вчених. Близько 160 тисяч людей опинилися за ґратами, більш ніж 50 тисяч осіб висунули звинувачення. Закрили низку опозиційних до влади ЗМІ.

4 жовтня 2017 року в Туреччині до довічного тюремного ув'язнення засудили 34 колишніх військових, яких звинуватили в намірі вбити президента країни Реджепа Таїпа Ердогана. Всього довічний тюремний термін отримали понад 100 осіб.

Для Ґюлена турецька прокуратура просила покарання у вигляді 3623 довічних термінів і ще 2923 роки в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram