ГоловнаСвіт

Причиною Смоленської авіакатастрофи визнано вибух

У Сеймі представили доповідь комісії щодо смерті Леха Качинського.

Причиною Смоленської авіакатастрофи визнано вибух
Фото: EPA/UPG

Польський урядовий Ту-154, що летів 10 квітня 2010 року з Варшави до Смоленська, "піддався руйнуванню в повітрі в результаті вибуху", йдеться в оприлюдненій в середу, 11 квітня, технічній доповіді підкомісії з розслідування причин Смоленської авіакатастрофи.

Про це повідомляє "Радіо Польша".

У результаті катастрофи ТУ-154 при заході на посадку на смоленський аеродром "Північний" загинули 96 осіб - президент Польщі Лех Качинський, екіпаж, а також члени офіційної делегації, що прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинського розстрілу.

Комісія під керівництвом колишнього міністра оборони Польщі Антоні Мацеревича спростувала версію про те, що причиною падіння польського Ту-154 при заході на посадку в Смоленську були дії пілотів. Відповідно до представленої в Сеймі доповіді, приблизно на висоті 900 метрів в лівому крилі лайнера стався вибух. Перед порогом смуги відбулося кілька аварій, а потім - ще над землею - вибух в корпусі повітряного судна. Крім того, як було встановлено комісією, диспетчери в Смоленську послідовно давали польському екіпажу Ту-154 неправильні дані, необхідні для безпечного здійснення посадки. Комісія також виключила можливість, що при заході на посадку в кабіні пілотів перебував головнокомандувач ВПС Польщі генерал Анджей Бласік.

Антоні Мацеревич повідомив, що технічну доповідь, яка - за його словами - наразі не відображає офіційну позицію уряду Польщі, передали прокуратурі, яка за фактом авіакатастрофи 10 квітня 2010 року веде власне розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram