ГоловнаСвіт

Гаазький суд засудив сербського націоналіста Шешеля до 10 років в'язниці

Термін обвинувачений в етнічних чистках під час воєн у Боснії і Хорватії вже відбув.

Гаазький суд засудив сербського націоналіста Шешеля до 10 років в'язниці
Воислав Шешель
Фото: ua-reporter.com

Апеляційна палата Міжнародного залишкового механізму для кримінальних трибуналів засудила сербського націоналіста, лідера Сербської радикальної партії Воїслава Шешеля до десяти років позбавлення волі.

Про це повідомляють на сайті суду.

Шешеля визнали винним у військових злочинах і злочинах проти людяності під час збройних конфліктів на Балканах у 1991-1993 роках за трьома пунктами. Слідство дійшло висновку, що націоналіст займався етнічними чистками під час воєн у Боснії і Хорватії. При цьому палата зарахувала йому термін, проведений раніше у в'язниці ООН, - з 14 лютого 2003 року.

Шешель здався Гаазькому трибуналу в 2003 році і мав намір довести свою невинність. Він провів у в'язниці ООН більш ніж 11 років. Таким чином, йому не доведеться повертатися до в'язниці після нового вироку.

У листопаді 2014 року його відпустили в Белград за станом здоров'я, у нього виявили рак. Шешелю дозволили займатися політикою, але заборонили тиснути на свідків, потерпілих та їхніх родичів.

У березні 2016 року Гаазький трибунал виправдав Шешеля за всіма пунктами звинувачення. У грудні 2017 року апеляційна палата почала розгляд клопотання прокуратури про перегляд виправдувального вироку. У скарзі прокурори зажадали позбавити Шешеля волі на 28 років або провести повторний судовий розгляд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram