ГоловнаСвіт
Спецтема
Китай

Китай реформує систему державного управління

У країні з'являться вісім нових відомств, частина наявних структур буде ліквідована

Китай реформує систему державного управління
Фото: EPA/UPG

Китай збирається реформувати систему державного управління. Відповідне рішення було прийнято на пленарному засіданні ЦК КПК. Рішення викладено у двох документах: «Рішення ЦК КПК про поглиблення реформ партійних і державних структур» і «Проект поглиблення реформ партійних і державних структур», пише газета «Женьмінь жибао».

Згідно з планом інституційних перетворень, затвердженим Держрадою КНР і представленим на розгляд депутатів Всекитайських зборів народних представників, очікується, що найближчим часом у країні з'явиться вісім нових відомств, частина наявних структур буде ліквідована. Після реформи в Китаї налічуватиметься 26 ключових міністерств і комітетів. Згідно з проектом реформи, при Держраді також з'явиться кілька додаткових управлінь, в тому числі з розвитку міжнародного співробітництва та з міграційних питань.

Держрада КНР також планує ліквідувати держкомітет з контролю та управління банківською діяльністю, а також держкомітет з контролю та управління страхуванням. Замість них буде створено держкомітет з контролю над банківською і страховою діяльністю. Нова держустанова приділить особливу увагу розробці національної політики запобігання великим фінансовим ризикам і захисту прав споживачів.

Заплановано створити особливе відомство, яке розроблятиме і координуватиме національні програми надання допомоги іншим державам і розвитку міжнародного співробітництва. Установа має поліпшити стратегічне планування та узгодження питань у наданні іноземної підтримки, оптимізувати зовнішню політику Китаю в цілому, а також посилити заходи реалізації китайської урядової ініціативи "Один пояс, один шлях". Законопроект про заснування Управління з розвитку міжнародного співробітництва найближчим часом буде винесено на розгляд депутатів Всекитайських зборів народних представників.

Китай також планує посилити контроль над імміграцією. Для цих цілей буде створено управління з імміграційних питань. Підкреслюється, що така необхідність виникла у зв'язку зі зростанням кількості іноземців, які проживають і працюють на території Китаю. Нова установа буде підкорятися міністерству громадської безпеки КНР і займеться координуванням питань національної політики у сфері прикордонного в'їзного контролю, вирішенням проблеми біженців і забезпеченням умов для проживання іноземців у Китаї, а також припиненням нелегального проникнення в країну.

Припинять діяльність міністерство трудових ресурсів і соціального забезпечення, державне океанографічне управління і державне інформаційне управління геодезії і картографії - їм на зміну прийде міністерство природних ресурсів. Перестане існувати і міністерство навколишнього середовища - на його основі буде засновано міністерство екології та навколишнього середовища. Функції міністерства сільського господарства передадуть міністерству сільського господарства і села.

Влада збирається ліквідувати мінкультури і державне управління у справах туризму, замість яких створять міністерство культури і туризму. Серед установ, які перестануть існувати, - держкомітет у справах охорони здоров'я і планового народження. Замість нього з'явиться держкомітет гігієни та охорони здоров'я, держуправління з контролю за безпекою на виробництві, замість нього створюється міністерство реагування на надзвичайні ситуації.

Управління боротьби з корупцією і міністерство контролю КНР також перестануть існувати, їх функції переходять до створеного держкомітету контролю. З'явиться і абсолютно нове відомство - міністерство у справах ветеранів. Внутрішні структурні перестановки очікуються в міністерствах юстиції, водного господарства, науки і техніки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram