ГоловнаСвіт

Україна запропонувала побудувати космодром в Австралії

Цей об'єкт може стати основним пусковим майданчиком Азії.

Україна запропонувала побудувати космодром в Австралії
Австралийская авиабаза Кертин
Фото: airforce.gov.au

Державне космічне агентство України запропонувало побудувати космодром біля авіабази Кертін на північному заході Австралії.

Про це повідомляє The West Australian.

"Цей об'єкт може стати основним пусковим майданчиком Азі, що буде обслуговувати комерційні запуски для регіональних партнерів Австралії, таких як Японія, Сінгапур, Південна Корея та Індонезія", - йдеться в повідомленні.

Уперше така пропозиція надійшла у федеральний і державний уряди Австралії ще 2016 року.

Як зазначив посол України в Австралії Микола Кулинич, Україна для цього "має технічні знання, виробничий ланцюг і довгу історію у сфері глобальних космічних досліджень".

"Ця пропозиція цілком реалістична. Україна могла б запускати ракети вже завтра вранці, якби мала майданчик. Ми пропонуємо наших людей і наші експертні знання, якщо Австралія має землю для використання", - сказав посол.

ДКАУ для створення космодрому потрібно 5-7 тисяч квадратних кілометрів землі у вигляді оренди промислової площі біля авіабази. Також необхідна підтримка федерального і державного урядів Австралії в дослідженні земель на їх доступність, отримання дозволів екологічних служб та вирішення питань з правами на землю австралійських аборигенів.

"Первинне дослідження може завершитися в досить стислі терміни і обійдеться в менш ніж $500 тисяч", - зазначає видання.

"Будівництво стартових майданчиків, ангарів і допоміжних споруд могло б фінансуватися за рахунок приватних інвестицій, а також внесків сусідів і союзників Австралії", - йдеться в статті.

Нагадаємо, в Держкосмосі сподіваються запустити перший український телекомунікаційний супутник "Либідь" цього року. Докладно читайте в інтерв'ю LB.ua з головою Держкосмосу Павлом Дегтяренком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram