ГоловнаСвіт

В Узбекистані затримано колишнього генпрокурора, який працював 15 років за Карімова

Кадиров уважається одним з найбагатших людей в Узбекистані. 

В Узбекистані затримано колишнього генпрокурора, який працював 15 років за Карімова
Фото: catoday.org

У п'ятницю, 23 лютого, в Узбекистані був затриманий колишній генеральний прокурор Рашид Кадиров, який свого часу звинуватив у злочинах дочку президента цієї країни Гульнару Карімову. Він перебував на посаді генерального прокурора протягом 15 років.

Про його затримання повідомляється на сайті генпрокуратури Узбекистану.

Проти Кадирова розслідується кримінальна справа за статтями 165 (вимагання), 205 (зловживання владою), 210 (одержання хабара) Кримінального кодексу Республіки Узбекистан.

Кадиров працював у органах прокуратури Узбекистану з 1994 року. 2000 року був призначений генпрокурором Узбекистану і пропрацював на цій посаді два терміни, а 2010 року за рішенням парламенту був залишений на своїй посаді на третій термін. Зняли з посади його лише 2015-го на тлі розслідування щодо Гульнари Карімової, старшої дочки нині покійного президента Узбекистану Іслама Карімова.

Видання "Озодлік" (Радіо Свобода) пише, що Кадиров вважається одним з найбагатших людей в Узбекистані. Його син, зокрема, є засновником підприємства з виробництва одноразових шприців та інших медичних виробів Asia Trade. Сім'я Кадирова володіє об'єктами нерухомості в понад десяти країнах світу, зокрема, в Латвії, Австрії, Швейцарії, Чехії.

У серпні 2017 року президент Шавкат Мірзійоєв розкритикував узбецьку прокуратуру й назвав прокурорських працівників "найбільшими злодіями". Не називаючи імені, він водночас поклав усю відповідальність за це на екс-генпрокурора Кадирова.

"Ми призначили нового генпрокурора, очистили органи прокуратури від колишнього «сміття», звільнивши 80 відсотків співробітників. Але все одно в прокуратурі ще працюють 15-20 відсотків людей, що залишилися від колишньої злодійської системи. Ми все одно до кінця очистимо прокуратуру від таких людей", - казав Мірзійоєв.

Нагадаємо, що Іслам Карімов помер у серпні 2016 року. Його дочка 2015 року була визнана винною за цілою низкою злочинів і засуджена до 5 років обмеження волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram