ГоловнаСвіт

Суд дозволив журналісту "Новой газеты" виїхати з Росії

Узбецького журналіста затримали у Москві в серпні за нібито порушення міграційного законодавства.

Суд дозволив журналісту "Новой газеты" виїхати з Росії
Али Феруз (настоящее имя Худоберди Нурматов)
Фото: Влад Докшин / «Новая газета»

Журналісту "Новой газеты" Алі Ферузу (справжнє ім'я Худоберді Нурматов) суд дозволив покинути Росію.

"Суддя Басманного суду Олена Ленська заявила, що Алі Феруз має право подати заяву судовим приставам з проханням виїхати з Росії в третю країну із пред'явленням відповідних документів", - повідомляє російське видання.

Раніше суд вирішив, що Феруз незаконно здійснював трудову діяльність на території країни, оштрафував його на п'ять тисяч рублів і постановив видворити його в Узбекистан. Однак рішення про видворення було призупинене Європейським судом, який заборонив висилати Феруза в країну, де йому загрожує небезпека.

2 лютого Мосміськсуд змінив інше рішення Басманного суду у першій справі (про порушення правил перебування іноземного громадянина на території Росії) щодо Алі Феруза. Суд постановив, що Феруз може покинути країну самостійно за заявою, написаною на адресу приставів. 22 січня Верховний суд РФ скасував рішення про видворення і направив справу Феруза на новий розгляд. Московському міському суду порекомендували звернути увагу, що журналісту оформили проїзний документ Міжнародного комітету Червоного Хреста для самостійного виїзду в Німеччину.

На початку серпня минулого року Алі Феруз був затриманий у Москві. Його звинуватили у порушенні міграційного законодавства. Феруз стверджує, що на батьківщині, в Узбекистані, його можуть звинуватити у співпраці з терористичними організаціями, завдати тортур і вбити. Протягом декількох років він безуспішно намагався отримати притулок або статус біженця в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram