ГоловнаСвіт

Уряд Іспанії підтримав "символічне" президентство Пучдемона

Каталонські партії домовилися про альтернативного кандидата на посаду голови регіону.

Уряд Іспанії підтримав "символічне" президентство Пучдемона
Карлес Пучдемон
Фото: EPA/UPG

Уряд Іспанії не проти, щоб екс-голові уряду Каталонії Карлесу Пучдемону було надано символічний статус голови автономії без адміністративних і економічних повноважень.

Про це повідомляє The Local із посиланням на джерела в іспанському уряді.

"Якщо мова не про адміністративні або економічні функції, в тому числі використання державних коштів, вони можуть надавати йому титулів і почестей стільки, хоч греблю гати", - заявили в Мадриді.

Уряд Іспанії теж не проти кандидатури Ельзи Артаді, спікера Пучдемона, на посту голови уряду Каталонії.

Раніше політичні сили, які підтримують незалежність Каталонії, домовилися про кандидатуру Артаді на пост голови регіону.

Керівники сепаратистських партій Каталонії хотіли би, щоб Пучдемон зберіг вплив у регіоні, навіть якщо він не зможе бути обраним головою уряду, для чого йому хочуть надати символічний статус.

За інформацією каталонських ЗМІ, Пучдемон воліє змінити регіональний закон, щоб створити "Раду республіки", яку він очолював би з Брюсселя паралельно з регулярним каталонським урядом у Барселоні. Однак залишається відкритим питання, як у разі реалізації плану Пучдемон зможе виконувати це "символічне президентство". Чи буде він проводити Skype-переговори з урядом у Барселоні і як він зможе контролювати владу на місцях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram