ГоловнаСвіт

Македонія сподівається владнати суперечку стосовно своєї назви до липневого саміту НАТО

НАТО почне ратифікувати членство Македонії відразу після влагодження суперечки.

Македонія сподівається владнати суперечку стосовно своєї назви до липневого саміту НАТО
Зоран Заев
Фото: EPA/UPG

Македонія сподівається досягти домовленості з Грецією стосовно назви країни до саміту НАТО в липні.

Про це заявив прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв, повідомляє агентство Рейтер

"Я вважаю, ми зможемо успішно завершити переговори до саміту НАТО в липні, - сказав він. - У нас є автоматичне запрошення, це означає, що держави-члени почнуть ратифікувати наше членство, тільки-но ми разом з Грецією оголосимо, що проблему вирішено".

Раніше повідомляли, що Македонія готова додати географічне уточнення до назви своєї країни, щоб вирішити суперечку з Грецією, яка перешкоджає її вступу в Євросоюз і НАТО. Крім того, уряд країни повідомив про намір перейменувати аеропорт у Скоп'ї і національне шосе.

Президент Греції Прокопіс Павлопулос заявив, що Колишня Югославська Республіка Македонія (КЮРМ) повинна змінити свою Конституцію, якщо вона хоче врегулювання суперечки з Грецією про назву країни.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка раніше мала назву Соціалістична Республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Нагадаємо, минулого тижня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Македонію запросять у НАТО відразу після вирішення суперечки з назвою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram