ГоловнаСвіт

У Китаї сталася бійка навколо ядерної валізки Трампа, - ЗМІ

За протоколом, помічник із валізкою, а також лікар постійно повинні перебувати поруч з президентом.

У Китаї сталася бійка навколо ядерної валізки Трампа, - ЗМІ
Дональд Трамп и Си Цзиньпин
Фото: EPA/UPG

Протягом візиту президента США Дональда Трампа в Пекін у листопаді 2017 року відбулася бійка між співробітниками китайських спецслужб і американцями через помічника американського лідера з ядерною валізкою.

Про це повідомляє Axios з посиланням на п'ять поінформованих джерел.

Інцидент стався 9 листопада 2017 року, коли Трамп з делегацією відвідував Діб народних зібрань у Пекіні. Помічник з валізкою, а також лікар постійно повинні перебувати поруч із президентом, пояснює Axios.

Коли військовослужбовець, відповідальний за ядерну валізку, спробував пройти в будівлю за президентом, співробітники китайської служби безпеки перегородили йому дорогу, розповіли співрозмовники видання. Один з учасників американської делегації поспішив у сусіднє приміщення і повідомив про випадок голові апарату Джону Келлі. Як пише Axios, Келлі наказав американцям іти вперед і скомандував: "Ми заходимо".

Почалася метушня. Співробітник китайської служби безпеки схопив Келлі, американець відштовхнув його руку. Тоді співробітник Секретної служби США схопив цього китайця і повалив його на землю.

Бійка відбулася дуже швидко, і американська делегація вирішила про неї не розказувати.

За словами джерела Axios, поінформованого про перебіг візиту Трампа в Китай, американська сторона попередньо поінформувала китайців про протоколи безпеки, але, мабуть, до когось з агентів китайських спецслужб ця інформація не дійшла.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram