ГоловнаСвіт

Македонію запросять у НАТО відразу після вирішення суперечки щодо назви, - генсек

"Я сподіваюся, що нові ініціативи приведуть до вирішення", - зазначив Столтенберг.

Македонію запросять у НАТО відразу після вирішення суперечки щодо назви, - генсек
Йенс Столтенберг
Фото: Оксана Мусиенко

Македонія отримає запрошення на вступ до Північноатлантичного альянсу відразу після вирішення спору з Грецією про назву країни.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції в Брюсселі, передає "Європейська правда". 

"Ми домовилися ще на саміті в Бухаресті, що запросимо Колишню Югославську Республіку Македонію стати членом НАТО, тільки-но буде вирішено спір щодо назви країни в прийнятний спосіб. Відтоді, на жаль, рішення не було знайдено. Але я сподіваюся, що нові ініціативи приведуть до вирішення", - сказав Столтенберг.

"Уряд у Скоп'є готовий до компромісів і хоче вирішити цю суперечку. Я розмовляв з прем'єром Греції Алексісом Ципрасом, і у нас є парламентер ООН, який запропонував нові шляхи вирішення. Я не хочу спекулювати щодо того, наскільки ймовірне досягнення домовленості, тому що це питання ми намагаємося вирішити з 1995 року", - додав він. Раніше Афіни і Скоп'є погодилися продовжити переговори про назву Македонії. 

Раніше повідомляли, що Македонія готова додати географічне уточнення до назви своєї країни, щоб вирішити суперечку з Грецією, яка перешкоджає її вступу до Євросоюзу і НАТО. Крім того, уряд країни повідомив про намір перейменувати аеропорт у Скоп'є і національне шосе.

Президент Греції Прокопіс Павлопулос заявив, що Колишня Югославська Республіка Македонія (КЮРМ) повинна змінити свою Конституцію, якщо вона хоче врегулювати суперечку з Грецією про назву країни.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка раніше носила назву Соціалістична Республіка Македонія, що не викликало опору з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Нагадаємо, раніше в Туреччині висловили надію на мирне врегулювання суперечки довкола назви Македонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram