ГоловнаСвіт

В Австралії ЗМІ отримали доступ до таємних урядових документів

Офісні шафи з таємними документами були куплені в магазині уживаних меблів.

В Австралії ЗМІ отримали доступ до таємних урядових документів
Фото: AliExpress

Телекомпанія АВС отримала доступ до секретних документів колишніх урядів Австралії після того, як металеві офісні шафи з документами передала журналістам людина, що купила їх у магазині уживаних меблів у Канберрі.

Як повідомляє АВС, після оприлюднення деяких матеріалів у ефірі вночі проти четверга, 1 лютого, спецслужби намагалися вилучити документи, проте наразі операція завершилася обмеженням доступу до них і опломбуванням сейфів.

"Це був узгоджений з урядом процес, ми хотіли зробити все можливе, щоб як національний мовник працювати над гарантуванням безпеки документів", - заявив директор ABC News Хейвен Морріс.

За наявною інформацією, деякі документи датовані 2013 роком. Відповідно до законів країни така інформація залишається засекреченою мінімум 20 років. У телекомпанії також повідомили, що на багатьох документах стоять грифи "секретно" і "цілком таємно". 

У ABC розповіли, що металеві шафи для зберігання документів їм передала людина, яка кілька місяців тому придбала їх у магазині уживаних меблів, де зі знижкою продають меблі з урядових установ. Шафи були без ключів, їх відімкнули за допомогою інструментів. ABC назвала інцидент "однією з найбільших пробоїн у безпеці й уряду в історії Австралії".

"Сотні документів розкривають внутрішню роботу п'яти колишніх урядів країни протягом майже 10 років, придбати їх міг кожен охочий, зокрема вони могли опинитися в розпорядженні іноземних агентів або урядів", - зазначили в телекомпанії.

В офісі прем'єр-міністра Австралії Малкольма Тернбулла оголосили про початок термінового розслідування інциденту.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram