ГоловнаСвіт

Кадиров: заяви чеченських геїв про переслідування були проплаченими

"У мене є докази - відео, аудіо, голосові повідомлення".

Кадиров: заяви чеченських геїв про переслідування були проплаченими
Рамзан Кадыров
Фото: Global Look Press

У влади Чечні є докази, що заяви геїв про переслідування були проплаченими.

Про це в інтерв'ю Daily Storm заявив голова республіки Рамзан Кадиров

"У нас є докази, що представникам інших національностей навіть давали гроші, щоб вони [геї] прописалися в Чечні, потім робили відповідні заяви, а згодом отримували притулок в Європі і були забезпеченими, - сказав він. - У мене є докази - відео, аудіо, голосові повідомлення".

За словами Кадирова, тема нетрадиційної орієнтації для Чечні "образлива і принизлива, тому ніхто не хоче говорити". Він нагадав, що правозахисники і спецслужби перевіряли повідомлення "Нової газети" про переслідування геїв у республіці "і не знайшли доказів". Ніхто потім перед чеченським народом не вибачився, зазначив Кадиров. Раніше прес-секретар голови Чечні Альві Карімов заявляв, що геїв у республіці немає.

Кадиров назвав помилковими заяви гея Максима Лапунова, який переїхав у Грозний два роки тому, а в 2017 році поскаржився до Слідчого комітету на переслідування геїв у Чечні і розповів, як його катували. За твердженням Кадирова, Лапунов заявляв: "Мені давали гроші, сказали, що будеш забезпечений, якщо говоритимеш цю дурницю. Я наговорив цю нісенітницю і мене кинули, тепер я тут з голоду вмираю".

У квітні 2017 року "Новая газета" повідомила про масові затримання і переслідування геїв у Чечні, опублікувавши свідчення очевидців. За даними газети, в республіці для геїв є спеціальна "секретна в'язниця", деякі затримані загинули.

13 листопада омбудсмен Тетяна Москалькова розповіла, що отримала скаргу Лапунова про переслідування в Чечні за орієнтацію. Вона попросила правоохоронні органи перевірити цю інформацію. На прес-конференції Лапунов розповів, як силовики 12 діб тримали його в підвалі, били, ображали і погрожували вбивством.

26 листопада Кадиров заявив в ефірі каналу "Росія-1", що правозахисники придумали тему про переслідування геїв у Чечні, щоб заробити гроші на грантах. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram