ГоловнаСвіт

Ірак планує експортувати нафту з провінції Кіркук, відбитої в курдів

Постачання на іранський НПЗ становитиме до 30 тисяч барелів на день.      

Ірак планує експортувати нафту з провінції Кіркук, відбитої в курдів

Уряд Іраку збирається до кінця січня почати експорт нафти з провінції Кіркук в Іран. Про це в неділю, 7 січня, журналістам повідомив міністр нафти Іраку Джаббар аль-Лаібі, пише "Німецька хвиля".

Ірак має намір постачатити до 30 тисяч барелів сирої нафти в день на іранський нафтопереробний завод в Керманшах. У грудні після відновлення експорту нафти з Кіркука уряди обох країн заявили про підписання угоди про постачання. Також Ірак та Іран планують побудувати нафтопровід, щоб відмовитися від постачання сировини за допомогою вантажних автомобілів.

Видобуток нафти в провінції Кіркук був припинений доти, доки армії Іраку не вдалося відновити контроль над регіоном у жовтні.  До цього, починаючи з 2014 року, нафтоносний район утримували формування курдів.

Нагадаємо, що курди намагаються домогтися незалежності від Іраку. 25 вересня в курдському автономному регіоні Іраку був проведений референдум на підтримку незалежності. Ірак та інші країни, крім Ізраїлю, не визнали це голосування.

У відповідь на референдум Багдад наклав заборону на прямі міжнародні рейси в Курдистан, зажадав, щоб уряд регіону передав контроль над своїми прикордонними постами, а також припинив продавати валюту чотирьом курдським банкам.

Іракський суд видав ордер на арешт організаторів референдуму про незалежність Курдистану.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram