ГоловнаСвіт

Бельгія і Нідерланди змінили кордон

Бельгія отримала півострів площею 3 га, а Нідерланди - ділянку 16 га.

Бельгія і Нідерланди змінили кордон

1 січня почала діяти міждержавна угода про зміну лінії державного кордону між Бельгією та Нідерландами.

Бельгія отримала півострів площею 3 га, а Нідерланди - ділянку 16 га, повідомляє Deutsche Welle.

Підставою для коригування меж була зміна русла річки Маас між містом Ейсден у Нідерландах і бельгійським муніципалітетом Воуз. У результаті інженерних робіт у другій половині ХХ століття острів, який належав Бельгії, став півостровом, пов'язаним із територією Нідерландів. І навпаки - нідерландський острів приєднався до бельгійського берега.

Оскільки обидві держави є членами Євросоюзу і Шенгену, це не створювало проблем для місцевих жителів, але сильно ускладнювало роботу поліції. У разі повідомлення про злочин на колишньому бельгійському острові, розмір якого - приблизно 23 футбольних поля, нідерландські правоохоронці не могли туди заходити. А бельгійські поліцейські могли потрапити туди тільки на човні, оскільки не мають права їхати на виклик транзитом через територію Нідерландів.

На півострові відбувалися злочини, пов'язані з наркотрафіком. У 2012 році там знайшли обезголовлене тіло, і поліція Бельгії тривалий час не могла почати розслідування цього злочину.

У 2015 році уряди двох країн домовилися про обмін територіями, що стало першою зміною кордонів після бельгійсько-голландської угоди 1843 року.

Остаточну угоду було підписано в листопаді 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram