ГоловнаСвіт

Facebook дозволить користувачам дізнатися, чи читали вони пости "фабрики тролів"

Передбачається, що нова функція з'явиться до кінця цього року.

Facebook дозволить користувачам дізнатися, чи читали вони пости "фабрики тролів"
Фото: http://tsn.ua

Соціальна мережа Facebook розповіла про створення нової функції, яка дозволить користувачам перевірити, чи читали вони пости, створені петербурзьким Агентством інтернет-досліджень, також відомим як "фабрика тролів".

Про це йдеться в повідомленні соцмережі.

Функція з'явиться в розділі "Довідковий центр" (Help center). Там буде показано, на які з пов'язаних з "фабрикою тролів" сторінки у Facebook і в Instagram користувачі підписувалися або яким з них ставили лайки. Період видачі інформації буде обмежено січнем 2015 року - серпнем 2017 року.

"Важливо, щоб люди розуміли, як з-за кордону намагалися сіяти розбрат і недовіру з допомогою Facebook перед і після виборів у США 2016 року", - заявили в компанії.

Передбачається, що нова функція з'явиться до кінця цього року.

На початку вересня компанія Facebook заявила, що під час передвиборної кампанії в США зареєстровані в Росії сторінки купили більш ніж 3000 оголошень, що "сіють суперечності в суспільстві". Подробиць оголошень не розкривали, проте повідомлялося, що в них порушувалися питання, пов'язані з легалізацією зброї, міграційними проблемами і ЛГБТ-спільнотою. Пізніше було зроблено жорсткішими правила розміщення політичної реклами в соцмережі.

Крім того, стало відомо, що "фабрика тролів" організувала у США близько 40 мітингів і акцій протесту у 2016-2017 роках. За даними видання, щомісяця "фабрика" витрачала близько 200 тис. рублів на оплату роботи місцевих організаторів акцій, перельоти, витрати на поліграфію та техніку. На просування в соцмережах йшло близько 260 тис. рублів щомісяця.

Також "фабрику" використовували для розпалювання в країні расових конфліктів і політичних заворушень. Залучення активістів здійснювалося за підтримки онлайн-груп рухів BlackMattersUS і BlackFist. Їхньою метою було "заохотити активістів до організації протестних акцій, занять самообороною і створення музичних кліпів".

"Фабрику тролів" пов'язують зі структурами російського мільярдера Євгена Пригожина, якого називають "кухарем Путіна".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram